zondag 11 augustus 2019

Ideale camping


Huidige stand van zaken: 26 graden. De gevoelstemperatuur is 28 graden en dat onder een heldere hemel. Zo zegt mijn S10. Daarop staat niet dat de maan weer een stukje voller is en dat ik naast mijn vouwwagen zit, op een camping ergens in La France.

Tweede huis
De vouwwagen noem ik ons tweede huis. Past dat wel als het niet meer is dan een inklapbare tentdoek in een aanhanger? Als het voelt als thuis, want alle spullen zijn 100% eigendom en we wonen er zo’n vier weker per jaar in, is het toch thuis?
    We beleven van alles in ons tweede onderkomen waar enorm veel in past. Niet alleen aan materieel, meer nog aan emotie en activiteiten. Het gaat van koken tot slapen, van hard gelach tot flinke chagrijn, van dik aangekleed tot in ons blootje. Dat laatste nooit buiten de tent. Daar lopen we minimaal in onze zwemkleding.

Campinggasten
Voor kampeerburen is daarmee niets spannends te beleven, tenzij ze door dat kiertjes waar het gordijntje niet goed dicht zit, durven te gluren. Ze weten niet dat ik beter gluur en terug koekeloerend ineens de boel dichttrek. Ik wil privacy!
    Wat sowieso een ding is op de camping. Wat mij en mijn gezin betreft vind ik het alleen maar leuk dat we op elkaars lip zitten. Lekker veel samen doen en meer op elkaar aangewezen zijn bevalt me prima. Samen eten aan de kleine tafel maakt alles gezellig knus. Dat onze kinderen na het avondeten afwassen maakt dat zelfs ik vakantie vier.

Campingleed
Natuurlijk is er leed. Bijvoorbeeld door kinderen. Natuurlijk niet mijn kinderen. Het zijn altijd de kinderen van anderen, toch? Zoals het kind van anderen dat mij wakker huilt in de ochtend. Uitslapen is geen optie.
    Ander leed ervaar ik in buren die precies alles zo op hun vierkanter meters opzetten dat hun zithoek zich binnen een paar meter van de mijne bevindt. We vragen elkaar nog net niet naar de Nutella. Beter plannen van de inrichting helpt elkaar aan iets meer privacy.

    Maar het ergste leed? Sorry voor de rokers, dat is de rokende buur. Marcel las terecht: wie rookt heeft geen idee hoe vies het is als niet-roker in sigarettenrook te zitten. Daar zitten we dan, ochtend na ochtend in de rook van een proestende buur die nog net niet vraagt om een baquette bij het ontbijt. Hij zou aan zijn kinderen moeten denken en aan ons.
    Tot zover deze drie kampeerfrustraties.

Oplossingen
Celine en ik, gewekt door een huilend kind en bijna met onze neuzen in de jam van het buurmeisje, maar absoluut kuchend in de rook van haar vader, zitten aan tafel te mokken. Prompt bedenken we hoe wij een camping zouden runnen.
    Ten eerste: kinderen zijn toegestaan, geen huilende. Bij de eerste kik, hoe terecht ook, wordt het kind met ouder(s) naar de jengel-dome verwezen. Dat is een geluiddichte ruimte, waar kinderen naar hartenlust mogen huilen. Het mag hard, zacht, dreinend, uit vermoeidheid, van pijn of uit pure verdriet en frustratie. Laat de tranen maar rollen. De ruimte met vrolijk geschilderde muren en speeltoestellen voor alle leeftijden, helpen vast bij het drogen van de tranen. Zo niet? Blijf vooral voor de rust van andere kampeerders. Klinkt als een geluidloos plan.

Kleinste probleem
De uitdaging van de buren die ongevraagd een bakkie mee drinken, zijn gemakkelijk op te lossen. We sluiten ze buiten door bij de aanleg van onze camping te zorgen we voor een goede omheining per kampeerplek? Er zijn zulke mooie natuurlijke materialen, kijk maar bij tuincentra. Alles is goed, als het maar hoog genoeg is om er niet overheen te pieken als je aan tafel zit en laag genoeg is om de ondergaande zon achter de bergen te zien verdwijnen. Dat klinkt als strak omlijnd.

Uitdaging
Blijven de rokende gasten de uitdaging. Of toch niet? Waarom zouden we kinderen in een jank-dome proppen en rokers vrijlaten? We verbieden roken op de camping. Dat mag alleen buiten de camping en we bedoelen ver buiten de camping.
    Rondom de camping ligt een bloemenstrook van tien meter breed. Daarmee zorgen we goed voor de bloemetje en de bijtjes. Vanwege de afstand tussen roker en camping, ademen de niet rokende gasten geen rook in. Iedereen blij.
    Of bieden we beter een gratis stop-met-roken cursus aan?
    Bij aankomt op onze camping, levert de cursist alle rookwaar in. Vervolgens mag die persoon alles doen wat ie wilt, maar niet de camping af. We garanderen je dat je drie weken niet rookt, waarom daarna weer beginnen? Klinkt als een uitgedrukt plan.

Gezeik
Alles bij elkaar voorzien wij een hoog prijskaartje per kampeerplek, terwijl we het zwembad en zijn regels nog niet eens bekokstoofd hebben. Wat te denken van het sanitair. Nog meer gezeik!
    En dat op vakantie? Ik dacht het niet. Daarop weet ik één oplossing: doorspoelen!