zondag 31 december 2017

JaarafsluiterDaar staan we dan, op de drempel naar 2018.
    2017 is bijna voorbij. Veel beleefd, spijt van het een, blij met het ander, genoten, verafschuwd, vrolijk geweest, super kwaad geworden (ja ik!), gedanst, bankgehangen, kilometers gelopen en geblogd.
    Wat blijft na dit jaar bloggen is één woord: UITDAGING!

Ik vraag me af of het jou, lieve lezer, is opgevallen dat het dat ene woord is dat vaak viel. Ik heb er zelfs een blog over geschreven. De uitdaging zat toen in een baby.

Wat ik nooit verteld heb, is dat in diezelfde periode ooievaars op ons pad kwamen. Marcel en ik waren aan de wandel bij Hilverbeek in ’s Gravenland toen we tot onze verrassing niet één, niet twee, zelfs niet drie, maar zes ooievaars in een weiland zagen struinen. Staat één ooievaar voor één kind, dan volgen er vijf!
    Een week later zagen we waarschijnlijk dezelfde zes ooievaars overvliegen toen we bij Blijdenstein ook weer in ’s Gravenland een paar duizend stappen op de teller zetten.

En ik zat maar met die uitdaging in mijn kop. Ik vreesde ondertussen het ergste, want tot twee keer toe zes ooievaars in mijn zichtveld? Moest ik dat als boodschap interpreteren? Die van een baby in een buideltje? Nieuw Zeelands benauwd kreeg ik het ervan, want ik was ruim over tijd!
    De rust keerde weer toen een enkele ooievaar door ons raam vloog met een pakketje Always in zijn bek.

De uitdaging bleef ronddolen tot ik het vertaalde naar meer vrijwilligerswerk. Ik ben van twee naar drie adressen gegaan waar ik van betekenis kan zijn op heel verschillende manieren. Ik was (letterlijk) wandelend op weg naar een vierde adres, toen die afgebeld werd. Een buurvrouw wilde mantelzorger worden, zo kon deze vrijwilliger terug naar huis.

Vrijwilligerswerk, het is naast wandelen mijn lust en mijn leven. Mensen blij te maken met mijn aanwezigheid is zo geweldig gaaf! Zij zien me graag, terwijl hun dankbaarheid mij laat fladderen. Die uitdaging is pure genot. Ik wandel met de één, ben een luisterend oor voor een ander en breng een stukje gezelschap bij de derde.

Daar waar ik besloot de uitdaging niet te zoeken in een opleiding of cursus, blijkt het wel dichterbij dan ooit, want na mijn ‘ontslagbrief’ aan de kerk (ik ben bijna geen secretaris meer), kwam zomaar dit op mijn pad: taalcoach.
    Ik heb al ‘ja’ geschreven op de vraag of ik iemand wil helpen groeien in het Nederlands. Er is mij zelfs gezegd dat ik er van leer en het me zelfs als blogger kan helpen. Wauw, uitdaging-op-mijn-pad aangenomen! En een training om te groeien in taalcoachen overweeg ik zeker. Hopelijk hoor ik snel van Stichting Present over het binnenste en buitenste, want ik heb er zin in; dit nieuwe in 2018.

Zo blijft het woord UITDAGING achter in 2017 en neem ik IRENE-IN-UITVOERING mee naar 2018.
    Ik ga ervoor om iemand onze taal te leren. Zoals ik ervoor ga om iemand mee naar buiten te krijgen, hoe klein ook het rondje, even luchten is heerlijk. Weer een ander mag op me bouwen om haar hart te luchten en met een laatste hoop ik nog af en toe het centrum onveilig te maken in rolstoel, eindigend met een lekker bakkie.
    Dan zijn er nog de mensen die onverwacht op mijn pad komen en met wie ik een bakkie ga doen bij JOIN, BARISTA of thuis. Ik heb er zin in! Dit alles omdat ik voor mensen ga! I love people! I always will.

En dan nog dit! 
    2018 brengt wat feestjes.
    Mijn lief en ik zijn in maart 25 jaar getrouwd. Er volgt geen groot feestje, wij zijn niet van grootse party’s. Wij zijn van klein en eigen. We gaan er als gezin en aanhang tussenuit. Daarna wordt mijn lief 50! Ik ben niet verantwoordelijk voor de Abraham voor de deur, ik vind het een vreselijke man. Maar de verjaardag in het teken van hem, wil ik niet missen. Zo wordt het dus ons en zijn jaar.
    Om dat nou een uitdaging te noemen? Nee! Dat is een INDAGING!

Daar ga ik voor: 2018 - het jaar van mijn indaging.
    Wat wordt het voor jou?