zaterdag 28 november 2020

Complottheorieën

Wat volgt is ook maar een theorie: Volgens mij gaat het met mensen die conspiracy theories aanhangen zo dat ze het fout aanpakken. Ten eerste: zij vertrouwen de profs, deskundigen en hoge dokters niet. Dan denk ik: waarom geloof je hen niet, maar jezelf wel? Hoezo zouden zij niet weten wat zij doen? Zij hebben ervoor gestudeerd! Jij ook? Dat wantrouwen vind ik vreselijk. Bovendien, als ik hen al niet kan vertrouwen, wie dan wel? Jou? Let op: ik spreek a la Typisch Irene’s, als een ik-heb-niet-gestudeerd-theorioloog.

Horen zeggen
Over wetenschappers gesproken: Marcel vertelde me laatst dat wetenschappelijke theorieën niet zomaar doorgang vinden als direct waar. Marcel (ik vertrouw hem wel) zegt te hebben gehoord dat wetenschappelijke theorieën voordat ze aangenomen of gepubliceerd worden van alle kanten worden bekeken, omgekeerd, onderzocht, onderuitgehaald en getest door andere wetenschappers. Als zij geen tegenbewijzen hebben, wordt het goedgekeurd en mag het de wereld in. Let nog eens op: ik heb het van horen zeggen. Dit hoeft niet waar te zijn. Hoewel ik het een heerlijke theorie vind.
    Alle kennis die ik hoor van horen zeggen, maakt steeds minder indruk op me. Wie het vertelt is wel bepalend, ik bedoel maar, als Marcel iets zegt. Oh boy, I better believe him, want als ik hem niet geloof en hij ontdekt dat, dan heb ik een probleem: ik woon in zijn huis, met hem, naast hem en bij hem. Als ik hem niet geloof word samenleven heel lastig.

Bedenksels
Even terug naar theories en die van de conspiracy. Ik zei al eens eerder dat als ik het wil, ik op internet kan vinden dat magnetronstraling gevaarlijk is. Zo "zoeken" mensen natuurlijk op internet bevestiging van hun mening. Dat is dan weer bedacht door andere mensen.
    Ja, hallo, hoe wetenschappelijk is dat? Ik ben benieuwd of ik een link kan vinden tussen corona en aliens. Wat mij vooral tegenhoudt om daar in te duiken is tijd; eigenlijk geen tijd om er zin aan te besteden. Als ik er dan toch tijd aan wil besteden is het om samen met Celine die theorie te bedenken en op het wauwelige wakkige web te knallen. Een goed verhaal schrijf je niet zomaar, hoewel ik zeker weet dat we mensen vinden die er op door conspiracy-en. Dat noem ik nou huis-tuin-en-keuken-wetenschap.

Switch
Lekker complimenteus dit alles hè? Ik maak vijanden vandaag.
    Over complimenten gesproken: Marcel en ik hadden het over kritiek en complimenten en hoe je die brengt. Het begon met:
    ‘Die tafel kon je wel beter afvegen hè? Maar ik hou van je hoor.’
    ‘Wacht! Dat moet toch andersom? Eerst een compliment en dan kritiek?’
    ‘Ja, dat wordt gezegd, maar ik weet het niet hoor. Ik hoor mijn vader bij iedere tekening van mij zeggen: dat heb je mooi gedaan, maar… Altijd kwam er iets achteraan dat niet goed was. Het maakte perfectionisme tot mijn hoogste goed. Bedankt pa, alles is jouw schuld.’
    ‘Maar hoe moet het dan?’
    ‘Als je wat feedback wilt geven, kom je er gewoon mee. Pak het niet eerst in met een compliment. Want dat compliment veeg je uit met kritiek die volgt. Ooit hoorde ik van Celine dat je bij één punt van kritiek drie complimenten moet krijgen. Kun je nagaan hoe hard kritiek binnenkomt. Hoe dan ook ben ik klaar met: eerst een compliment en dan de rest.’
    ‘Ik voel je aan, want jij hoort bij een compliment de "maar" al komen.’
    'Precies, dat! Maar weet je wat? Ik ga een experiment doen.’
    ‘Wat voor onderzoek?’
    ‘Die van complimenten en kritiek.’

Appjes
Daar gaat een appje naar Celine. Ze reageert bijna direct:


Tada, deel ik een flinke dosis complimenten en wat ziet ze vooral? Het woord "intensief".
    Blijkt ze het tot een compliment om te turnen. Dat was niet de bedoeling, maar gelukkig. Ik wilde ook niet schrijven: vermoeiend of zo. Dat is ze soms wel, maar ik wilde haar niet al te erg van streek maken met dit appje. Ze zag het ene woord dat niet positief bedoeld was. Wel tof trouwens dat zij er iets goeds van maakte. Topgriet!
    Vervolgens stuur ik eenzelfde appje naar Benjamin. Wel een klein beetje aangepast. Antwoord zal wel even duren.


Bij Marcel ben ik meteen wat duidelijker met dat ene kritieke woord. Als ik dan toch los ga, dan goed. Kijk zijn reactie:


Experiment geslaagd, mensen horen bij zoveel complimenten alleen de kritiek. 
    Blijft daar Benjamin, ik wacht nog op zijn antwoord. Kan ik ondertussen even wijzen naar Arjen Lubach die mij overtuigde met zijn ideeën over complottheorieën in deze aflevering:  Zo sterk!
    Daarnaast legt hij Deepfake ook uit
    Laten we eerlijk zijn, er wordt veel gelogen op internet. Nog even en ik geloof niets meer, zelfs mijn eigen blogs niet.