zondag 4 oktober 2020

Ontgluren

Ze dubt: deel ik deze blog nu of bewaar ik ‘m voor volgend jaar.
    Hoor ik jou vragen: Volgend jaar? Moet ik zo lang wachten? Ben jij helemaal gek geworden?
    Ik ben absoluut gek. Je weet niet half hoe. Eergisteren stampte ik in plassen, gisteren stak ik mijn tong uit van achter mijn mondkapje en vandaag… Nee, ik vertel niet alle gektes. Het is beter jou in bescherming te nemen.

Teleurstelling
Het is natuurlijk helemaal niet gek om die blog te schrijven die sowieso bedoeld was voor 4 oktober 2020, vandaag dus. Waarom uitstellen wat voor nu geldt? Temeer omdat het volgend jaar onmogelijk zondag 4 oktober kan zijn. Er bestaat geen zondag 4 oktober in 2021, wel een zondag 3 oktober. Blok die datum meten even. Zet 'Gluren bij Typisch van Valen' tussen 12.30-18.00 uur in het Eetatelier in je agenda.
    Dan schrijf ik nu alsnog de blog. Eigenlijk een aftreksel van de blog de ik wilde schrijven, want Gluren bij de Buren (GbdB) 2020 werd afgelast. Die vieze stink corona gooide alles overhoop. Hoe begrijpelijk ook, de teleurstelling was groot. Wat mij betreft het meest voor de organisatoren die zich enorm inzetten om met de toen geldende regels alles rond te breien en het lukte. Tot de maatregelen veranderden en BAM! GbdB werd gecanceld!

Interview
Terecht belde Jeroen van der Maat, kok bij het Eetatelier, me op met zware teleurstelling in zijn stem:
    ,Gecondoleerd!’, zei hij. We voelden ons verslagen in al het verheugen. Onze net opgepakte samenwerking en het gedeelde enthousiasme en plezier raakten in shock. Net toen de voorpret los ging, was het over en uit. Geen GbdB voor ons. Wij zouden ons act showen in het Eetatelier, wat het gevolg is van een vraag van mijn redacteur:
    ,Irene, wil jij een interview doen met Jeroen? Het moet gaan over zijn werk bij het Eetatelier en de invloed van corona?’ Een bijzonder interview volgde, want ik ontmoette een man die met plezier en passie vertelde over zijn werk, zelfs in tijden van corona. Corona verandert niet alles! Iedere keer dat ik Jeroen ontmoet, zie ik zijn enthousiasme en grote glimlach. Bewonderenswaardig, I drink to that.

Samenwerking
Na het interview en het lezen van mijn naam, legde Jeroens vrouw de link tussen GbdB en mij. De eerst volgende keer dat ik met de laptop onder de arm bij het Eetatelier binnenwandelde, vroeg Jeroen:
    ,Deden jullie vorig jaar mee aan GbdB?’
    ,Ja, hoezo?’
    ,Tijdens het interview herkende ik je al, maar ik wist niet waarvan. Mijn vrouw zag de link tussen jou en GbdB. Wat jullie lieten zien was bijzonder. Jullie toonden wat GbdB ten diepste is - een act waarin je laat zien wat je als gezin doet.’
    ,Ik vind vooral heel kneuterig wat ik doe. Mijn dochter is de bomb!’
    ‘Dat is wat GbdB volgens mij is. Niks professioneel, maar juist huiselijk.’
    Bij navraag herinnerde Marcel zich inderdaad een dolenthousiast jong echtpaar met dochter. Hij zei:
    ,Zij beloofden volgende keer weer te komen en vrienden mee te vragen.’ Toen lande bij mij een kwartje. Ik herinner me die enthousiasme en de angst… nog meer kijkers?

Kijkcijfers
Inderdaad meer kijkers en niet omdat Jeroen vrienden mee vraagt. Hij kwam met een spannender idee:
    ,Ik vraag mijn baas of we jullie in het Eetatelier kunnen uitnodigen voor GbdB. Zeker met de coronamaatregelen is hier meer ruimte om meer mensen toe te laten. Ik gun jullie dat.’ Die zag ik niet aankomen. 
    ,Wauw, fantastisch, tof, maar voer jij vooral de spanning op! Nog meer mensen die komen kijken,’ bloosde ik. Hij heeft geen idee hoe eng ik het al vind, laat staan daar.
    ,Irene, doe het! Laat mensen hier zien wat GbdB is.’

Extraatje
Ondertussen wandelden Jeroens vrouw en dochter binnen.
    ,Nou,’ zei Jeroen: ,hier zit de journalist die mij laatst interviewde.’ Jeroen vertelde me dat zijn dochter een spreekbeurt voorbereidde over het artikel dat ik over hem schreef.
    ,Kan deze journalist iets voor je doen zodat je spreekbeurt nog leuker wordt?’, vroeg ik haar. Ze keek me verrast aan.
    Lang verhaal kort? Een week later werd ik geïnterviewd via een life-stream in het klaslokaal op de basisschool van Jeroens dochter. Het ging over mijn werk als journalist voor Houtens Nieuws. Daarna mochten leerlingen vragen stellen. De eerste vraag was:
    ,Heb je huisdieren?’
    ,Dat hangt ervan af of mijn man en kinderen daarin meetellen. Dan ja! Anders niet.’

Verheugen

Zo blijft een warme lijn tussen Jeroen, het Eetatelier en ons. Naast een favoriete werkplek, gezellige babbels en lekker eten, staan wij volgend jaar in het Eetatelier bij GbdB. Laten we even eerlijk zijn. Het klinkt toch wel tof dat wij optreden in het restaurant waar Youp van ’t Hek 2 oktober 2020 gegeten heeft. Dat geeft toch extra gewicht?
    Tot dan of misschien al eerder?