zondag 8 april 2018

Shizzle

Hij kijkt me aan met een blik van: mam, mam, mam, wat moet er van jou worden?
    Voor de zoveelste keer doe ik iets niet goed in de ogen van zoonlief. Prima voor hem, mij krijgt hij niet meer in de put. Ik heb mezelf way to long omlaag laten halen door omringende mensen, dat is voorbij! Evengoed als het mijn zoon is.
    Hij kijkt belachelijk vaak met een blik alsof het nooit meer goed komt met mij. Ik ben er vooral aan gewend geraakt en lach er hard om. Keihard!

Tot hij me CRINGY (uitspraak: krinsjie) noemde.
    ‘Mama, wat jij allemaal deelt in je instagram verhaal is echt te cringy.’ Door de intonatie hoorde ik dat het alles behalve een compliment was.
    ‘Wat is cringy nou weer?’
    ‘Dat is niet uit te leggen, mama. Dat is alleen te verklaren aan de hand van cringy filmpjes.’
    ‘Heb ik nu geen tijd voor, ik update net mijn verhaal.’

Een dag later vraag ik Senna, Benjamins liefje, om verduidelijking, nadat cringy weer klinkt.
    ‘Iets is cringy als het beschamend is. Als jij je schaamt voor iets wat een ander doet.’
    ‘Ja, dat!’, bemoeit Benjamin zich in het gesprek.
    ‘Dus Benjamin, jij schaamt je voor mijn insta-verhaal?’ Een duidelijk antwoord kreeg ik niet.

Volgens mij gaat het puur hierom: ik ga anders om met mijn verhaal dan hij. Het verschil is snel duidelijk. Hij deelt in zijn verhaal een foto om te zeggen dat hij een nieuwe update heeft. Over cringy gesproken!
    Mijn verhaal is een heel andere story! Het wijst zeker niet naar mijn update. Het staat op zichzelf, wat blijkbaar niet hoort. Daarop weet ik één ding te schrijven: het is gewoon Typisch Irene. Ik doe de dingen de Ireen way! Klaar! Vind je dat niet leuk, prima, ik verplicht je niet tot kijken!’

Wat dit alles alleen maar verduidelijkt is dat we te maken hebben met een generatie-berg, waarbij zoonlief (en zijn generatie) bovenop de berg zit en denkt te bepalen hoe het hoort. Dan is het voor mijn generatie niet moeilijk om als cringy het dal in te worden gesmeten.
    Maar luister! Vanuit het dal klinkt hard gelach! Het is zo heerlijk niet afhankelijk te zijn van de mening van Benjamin en de zijnen. Ik verander niet! Het is veel te leuk om mijn eigen weg te gaan, te doen wat ik leuk vind en vooral mezelf voor gek te zetten. Soms werkt een ander er aan mee, maar altijd vrijwillig.

Om er binnen een paar dagen achter te komen dat er maar één is die echt cringy is. Als in ik schaam me kapot! Onderweg om Senna naar huis te brengen valt het woord SHIZZLE. Het viel ooit eerder.
    ‘Oké, wat is shizzle ook alweer?’ Achterin wordt hard gelachen.
    ‘Benjamin weet je nog dat je mij jouw shizzle hebt gestuurd?’, zegt Senna.
    ‘Dat moet iets heel liefs zijn geweest.’ Ik kijk links van me. ‘Marcel stuur mij eens jouw shizzle?’ Op de achterbank lachen Benjamin en Senna zo uitgelaten, dat ik bang wordt voor openbarstende airbags.
    ‘Mam, je weet niet wat je zegt!’
    ‘Leg uit dan!’
    ‘Weet je wat? Ik stuur je wat Benjamin mij stuurde.’

Niet veel later klinkt een PLING vanuit mijn telefoon. Ik pak snel mijn tas erbij, pulk de telefoon daaruit en bekijk wat mij toegestuurd wordt. Ik schrik verschrikkelijk!
    ‘Heeft Benjamin dit echt naar jou gestuurd? Is shizzle poep?’ Als er geen deur in de auto zat, lag ik nu op de weg.
    ‘Ja!’
    ‘Die jongen is compleet gestoord. Dat stuur je toch niet?’
    ‘Zie het als bewijs van vertrouwen, dat je zelfs dat naar de ander stuurt.’
    ‘ Marcel, vertrouw jij me zoveel dat jij een drol van jezelf zou sturen?’ Zijn stilte is alleszeggend.
‘Beter dit dan naakfoto’s toch?’, zegt Senna wijs.
‘Gelukkig vergeet ik nieuwe woorden heel snel. Weten jullie wat ik leerde tijdens de Basistraining voor Taalvrijwilligers?’
 ‘Nee!’
‘Om een nieuw woord te leren onthouden moet je het in zeven verschillende contexten horen.’
‘Oh, in dat geval. Mam, er zit heel veel shizzle in je oren.’
‘Dat zie jij helemaal verkeerd, er zit vooral een berg shizzle in jouw ogen.’
‘Tjonge, moet je zien hoeveel vogelshizzle op de voorruit zit!’
‘Dan helpt maar één ding: die shizzle weg te wipen met de ruitenwissers en –sproeiers!’
‘Benjamin heb je nieuwe shizzle in je haar? Het zit wel heel goed!’, mengt ineens Celine zich in het gesprek! Waarop Benjamin direct met zijn handen in zijn haar zit.
‘Oh shizzle, mijn haar zit echt heel fout!’ Dat hij dat kan zien in dat kleine spiegeltje dat voorin de auto hangt.
‘Wie nu nog één keer het woord shizzle gebruikt wordt uit de auto gezet!’
Klinkt in koor: ‘dat was zeven keer. Eens zien of je morgen nog weet wat shizzle is.’
‘Poep!’