zaterdag 25 november 2017

Buurtpreventie‘s Nachts komen de beste of vreselijkste gedachten voorbij. Ken je dat?
    Lig je wakker en ziet een probleem rijzen tot de zesde hemel (bereikt helaas nooit de zevende) en houdt jou in een sluierwolk vast. ‘s Nachts is alles erger!
    Of niet. Ik lag laatst wakker en dacht: zal ik het dan toch maar doen? Me aanmelden als Beheerder Buurtpreventie?

Een paar uur later, 07.15 uur:
    ‘Marcel, wat vind jij van mij als Beheerder Buurtpreventie van onze prachtige wijk?’
    ‘Ben je dat nog niet dan?’
    ‘Nee.’
    Een paar weken geleden las ik de roep om een beheerder en vroeg Marcel wat hij ervan vond als ik dat word. Daar bleef het steken, waar hij dacht dat ik actie ondernam. Impulsief als ik kan zijn, bleef ik in deze afwachtend.
    ‘Doen!’, zegt manlief nu, pakt zijn spullen en gaat naar zijn werk. Nog amper mijn brood doorgeslikt, meld ik me via Messenger bij Veilig Houten.

Ik verwacht zo vroeg geen antwoord terug, maar bij mijn laatste slok thee klinkt “BLIEP”.
    Kan ik je later bellen?, lees ik op het scherm. Wauw, ik heb te maken met een Wakkere Willy. Ik deel mijn vaste telefoonnummer en wacht af.

Belt Wakkere Willy (ik noem hem zo, want hij is steeds enorm enthousiast en klinkt of hij zes koppen koffie opgeslurpt heeft) net wanneer ik mijn 10.000 stappen op de teller probeer te zetten en krijgt dochterlief aan de lijn. Wat zij precies vertelde weet ik niet, maar als meneer me later op de dag wel te pakken krijgt, klinkt:
    ‘Lekker gewandeld?’ Dat is nog eens een binnenkomer.

Een korte kennismaking volgt. Mijn sollicitatieprocedure wordt snel afgerond, de uitleg over het één en ander is snel duidelijk. Mijn zaak is vooral buurtbewoners te strikken om zich aan te melden voor de Buurtpreventie WhatsApp groep. Wat in de ogen van Wakkere Willy vooral werkt door flyers te verspreiden.

Of ik nu via het bos of door de straten van mijn wijk mijn kilometers vreet, maakt niet uit. Wandelen is wandelen. De flyers zijn binnen drie dagen in huis. Tijd om ze rond te strooien.
    Omdat ik hulp krijg is de zuidelijk helft van de wijk mijn pakkie an. Ik stap vol goede moed richting de eerste deur; begin zelfs te tellen hoeveel folders ik kwijtraak.
    Bump ik tegen een JA/NEE sticker op, dat drie deuren lang herhaald wordt.

Mijn wandelfolderzin krijgt een dikke kreukel. Hoeveel deuren dragen deze sticker? Beter is de vraag: hoeveel folders raak ik kwijt? Ik zet door en ben twee uur later klaar.
    Om nou niet met een aantal deur binnen te vallen, moet je geloven dat ik de helft van de wijk over heb moeten slaan vanwege deze sticker. Het is tijd om te bedenken hoe ik deze huishoudens toch bereik.

Ik kan bij iedereen aanbellen, hoewel deze sticker (rechts en hier te koop.) me aan het denken zet.
    Als je ergens in gelooft en dat wilt delen, ben je aan het bekeren. Ik geloof in een Veilig Houten, wil medebewoners bekeren. Toch maar niet aanbellen dan en accepteren dat zo’n twintig deuren onbekeerd blijven.

Dan maar bij iedereen met die gehate sticker een envelop uit de tas pakken en het volgende opschrijven:
    aan de bewoners
    straatnaam huisnummer
    postcode en woonplaats
    Zo wordt het geadresseerd reclamedrukwerk en mag in de bus. Wat een werk!

Zal ik dan maar met een speaker op mijn auto al tetterend als een kermisklant door de straten rijden en reclame maken voor de goede zaak? Daar gaat de rust in onze wijk en vrees ik flinke krassen op mijn toch al opvallende auto.

Beter is een vliegtuigje te huren met aan de uitlaat een spandoek. Daarmee bereik ik uiteraard meer wijken, wat nooit kwaad kan. Behalve voor mijn geldbuidel, dat voel ik wel erg persoonlijk. Wakkere Willy heeft het nooit gehad over declaraties en tot hoever zaken vergoed worden.

Zullen stickers op lantaarnpalen, prullenbakken, paaltjes en glasbakken in de wijk helpen? Stickers plakken vond ik als meiske al zo leuk, kan ik mijn hart ophalen. Of zal het meer overkomen als buurtvervuiling?

Wat blijft is gewoon poep aan de stickers hebben en de folder gewoon naar binnen schuiven. Het is voor de goede zaak: mensen moeten meedoen!
    Gaat even later mijn Phone met een ALARMmelding in de Buurtpreventie WhatsApp ALARM groep.

Cool onze eerst melding! Ik lees:
    Gezien vrouw in rode jas, zwart laarsje, zwarte broek, flinke bos krullen, ongeveer 1,63 cm hoog (dat hebben ze wel heel nauwkeurig), normaal postuur (wat is normaal?) propt illegaal folders in JA/NEE brievenbussen. Houd haar aan de praat, de brievenbuspolitie is onderweg.

Had ik nou toch maar Sinterklaas en Zwarte Piet of Roetveeg Piet gevraagd de folders in de schoen te doen!