zaterdag 5 december 2015

Mandarijn


Het leidt geen twijfel dat er een verslavend goedje in verstopt zit.
    Vanaf het moment dat ze me tegemoet stralen vanuit hun helder kleurig oranje jasje en ik een eerste hap neem, ben ik hopeloos overgeleverd. Alsof ze me toeschreeuwen:
    ‘Neem mij, neem mij.’ Dat schreeuwen kunnen ze beter laten. Een verleidelijk zacht zoet gefluister zou wellicht beter werken. Hoewel ik ook zonder enig geluid van hun kant al hopeloos verloren ben.
    Eén is namelijk nooit genoeg, een tweede of derde ook onvoldoende. Pas bij de vierde verstop ik de rest, want ik zou de hele inhoud van het netje zonder pardon op kunnen. Ben ik dan verslaafd of niet? Het kan me eigenlijk geen mandarijn schelen.

Waar ik vermoed dat er sprake is van een verslavend goedje in de vrucht, vreest Marcel voor bedrog:
    'Ze zijn te lekker om gezond te zijn,’ zo zegt mijn man.
    Zie hier de theorie van meneer-ik-kan-alles-eten-zonder-een-grammetje-aan-te-komen: alles wat ongezond is, is lekker en alles wat gezond is, is niet lekker. Een klein puntje heeft ie wel: chips, koek, snoep, drop en chocola (bovenal) is allemaal zó ontzettend heerlijk lekker en fruit is wel lekker. Met de nadruk op wèl. Voel je?

Ik heb zin om Google te bestoken met de vandaagvraag: HOEVEEL VITAMINEN BEVAT EEN MANDARIJN. Laat het nou bij www.dokterdokter.nl het fruit van de week te zijn.

Ga er maar eens voor zitten en peuzel ondertussen een mandarijntje weg. Voel je de kalmerende werking op psychisch én lichamelijk vlak? Dat komt door dat oranje vruchtje dat je net achter je kiezen stopt. Ik begrijp ineens waarom ik na de lunch (incl. vier mandarijnen) minder energie in de bips heb zitten.
    Heb je al door hoe je ademhaling makkelijker gaat en je rust ervaart? Vannacht last van slapeloosheid gehad? Neem gerust nog een mandarijn en zeg maar ‘good bye’ tegen malende gedachten. Ga maar vast liggen, jij gaat dieper slapen.
    In 100 gram mandarijn zit maar liefst 5 milligram meer vitamientjes C dan in dezelfde hoeveelheid sinaasappel. Dat zijn ongeveer twee mandarijnen, maar neem er gerust meer, want ze zijn lijn-vriendelijk. Ze bevatten namelijk amper vet en nul cholesterol. I’m loving them more every second.

Dan zitten er nog van die vezels in, je weet wel, die beestjes die in de darmen werken om de spijsvertering lekker te laten verlopen. Het klinkt al haast als een feestje dat zich van de bank naar het toilet verplaatst. Ik zou er bijna slingers en ballonnen bij ophangen, want zoveel goede berichten maken het toch wel een partijtje waard!
    Want ook calcium is erbij. Het soort calcium dat beter wordt opgenomen dan die uit melk. Weg met melk, ben ik toch al nooit echt fan van geweest.
    Ook blijkt er een goedje in de mandarijn te zitten dat goed is voor de kijkers en de kans op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes verkleint.
    Daarbij wordt je huid beschermd tegen schadelijke UV-stralen en worden rimpels tegengegaan.

Mijn manneke zit sprakeloos te luisteren, tot hij me aankijkt en zegt:
    ‘Als ik jou was, zou ik het in mijn haar smeren, want daar is het vast ook goed voor.’
    ‘Of misschien juist jij, om te ontdekken dat je dat véél eerder had moeten doen.’ Ik strijk hem liefdevol door zijn zeer dunne en weinige haar. Zijn smile verdwijnt als mandarijnpartjes in mijn keel.

Oeps, ik raakte een gevoelige haar. Die ligt nu voor uitgevallen op de grond. Tja, ik moet het ook niet over zijn kalende kop hebben, stom! Ik heb iets goed te maken… Ik kan helaas niet komen met: je kan je telefoon opladen met een mandarijnen of er een pizza mee bakken of de televisie ermee bedienen. Ik denk niet dat hij daar in trapt. Wat wel helpt is dit, ik weet het zeker:
    ‘Maar schatje, vind je het niet geruststellend dat we vanaf nu kunnen bezuinigen op botox, brillen, zonnebrand en laxeermiddelen?’ Ik houd hem ook maar gelijk een geschild mandarijntje voor, wedden dat hij kalmeert?