zaterdag 25 januari 2014

Rectificatie

Met het schaamrood op mijn gezicht, geloof me, vuurrood is die en gaat van oor tot oor, begin ik aan deze blog. Marcel heeft me namelijk afgelopen zondag hard op de vingers getikt. Ik voel het nu nog.
   Kan je nagaan, geeft hij eerst toestemming tot plaatsing (zonder zijn goedkeuring geen blog), roept ie me ’s avonds op het matje. Lekker dan! Hij beticht me van een leugentje en vraagt om een keiharde rectificatie.

Waar te beginnen?
   Misschien met de officiële bekendmaking: niet alles wat ik schreef, schrijf en zal schrijven is 100% waar. Dat is toch wel duidelijk? Of dacht je echt dat alles waar is?
   Blijft voor jou de vraag: Wat is zo nep als een gefotoshopte foto en wat is echt? Je denkt toch niet dat ik dat per blog uit ga leggen?
   Weet wel dat zaken waarvan jij denkt dat die niet waar kunnen zijn, juist wel een hoog waarheidsgehalte kunnen bevatten en andersom. Dat is alleen maar mogelijk omdat ik zo gek kan zijn als een deur. Met dat in gedachten, raak ik soms zelf de weg even kwijt en geloof net zo hard in mijn verhalen als jij.

Welnu wat correcties.  
   Toen ik Marcel vertelde van de leuke reacties op mijn blog, zei hij: ‘Moet je nagaan, iedereen gelooft dat jij aquanotes hebt gekregen, maar ik weet nergens van, ik ken die dingen niet eens.’
   Was mijn reactie: ‘Lachen toch! Je weet wanneer ik jarig ben en nu weet iedereen alvast wat ik voor mijn verjaardag krijg!’

Of niet, want Marcel gniffelde en keek me boosaardig aan : ‘Behalve dat jij die aquanotes niet hebt gekregen, doe ik ook nooit boodschappen.’
   ‘Dat weet ik ook wel, en iedereen die jou kent, weet dat met mij. Jij en boodschappen doen is als mij een auto laten repareren. Niet wijs! Daarom sjouw ik in mijn enige uppie twee keer per week, meestal per fiets al jouw chips, drop, koek, bonbons en ook wat vitamientjes in de vorm van fruit, groente en ander good-stuf naar huis? De vitamientjes zou jij zeker vergeten.’ Hij zou alles met gemopper meezeulen, waar ik boodschappen doen echt leuk, zelfs inspirerend vind. Hiermee heb ik de tweede leugen bekend. Zijn er meer?

Uhm, ja.
   Je schrikt toch niet al te erg als je hoort dat ik echt niet allerlei onnozele teksten sta te zingen in de douche? Ik zing graag, echt wel, maar kan echt geen liedjes maken van rare en onsamenhangende  gedachtekronkels. Daar is mijn dochter vele malen beter in. Wel doe ik in de douchecabine geweldige ideeën op, die ik echt evenzo snel weer kwijt raak. Dat is voor geen nanometertje gelogen. Zo! Kan je me niet beschuldigen van alleen maar gejokkebrok.

Waarom dan toch nog die boze blik van die man naast me? Zachtjes klinkt mijn: ‘Lieverd, ik heb zoveel opgebiecht. Ik geef toe, ik ben zo in mijn eigen verhaal gaan geloven, ik wist niet dat het bestond. Ik zie inmiddels ook in, dat er weinig van waar is.’ 
   Fluisterend en angstig vervolg ik: ‘Krijg ik nou straf?’

Zegt hij onvermurwbaar: ‘Je bent nog helemaal niet klaar!’
   De ergste leugen van allemaal moet nog gefixt. De (eventueel) verstrekkende gevolgen zijn voor mij en dit opbiechten is gênant! Ik hoop op vertrouwen van, ja van wie? Van Appie? En dat na al deze ontboezemingen.

Weet je nog, bij de betaalzuil van Albert Heijn? De rode lamp ging branden, wat een check inhoudt. Vijf willekeurige boodschappen werden herscand. Wat bleek? Eén boodschap had ik niet opgenomen in mijn handscanner. Oeps, was ik toch bijna een dief?!
   Alles moest uitgepakt worden en opnieuw bekeken. Wat voelde ik me rot!!! Dit wilde ik NIET! Ik wil eerlijk zijn en betrouwbaar. En dan dit.
   Ik koesterde me in het feit dat de caissière en ik elkaar al zo’n 15 jaar kennen en ze stelde me gerust met: ‘Geen zorgen. Ik ken je toch!’
   ‘Ja, jij wel, maar Appie niet!’ was mijn reactie en mijn blik werd sip.

Nu zit ik hier: alles opgebiecht.
   Ik blijk een groot liegbeest. Zelfs bij Albert Heijn trappen ze er in als ik zeg dat ik het niet expres deed.