zondag 12 mei 2013

Gehoor app.Wist jij dat er apps zijn om je gehoor mee te testen. Of dat betrouwbaar is? Ik zie al voor me hoe iemand
zijn gehoor test. Raakt vervolgens in paniek, want hij hoort niets. Tja, het geluid stond uit! Daarom verkies ik de KNO-arts.

Na zo’n 10 jaar de ziekte van Ménière, die mijn gehoor beschadigt, had ik het idee dat mijn horen slechter is geworden. Wat blijkt: het is ietskes beter dan 3 jaar geleden. Hoera en boe, want toch klonk: “Een gehoorapparaat is nu nodig.” Daar werd mijn angst uitgesproken. Ik ben de klos!

Zo leerde de audicien mij dat een lui oor net zo werkt als een lui oog. Als de luiheid niet wordt doorbroken, zal het luier worden (daar weet ik alles van, mijn oog is lui!). Daarom moet mijn oor aan het werk worden gezet om verdere aftakeling te voorkomen. Het zal wel… Ik kan niet begrijpen hoe ik, die liever moe dan lui is, nu ook juist zo’n raar oor heb? Kon ik maar wat luiheid van dat oor overnemen? Hij wat meer werken en ik wat meer luieren, klinkt goed.

Bij Beter Horen helpen ze me verder. Blij dat ik daar niet werk! Ik begrijp niet hoe het allemaal werkt, maar gelukkig Annet wel. Overgeleverd aan haar kunde, mocht zij testen, bedenken en verwerken. Haar aandacht, uitleg en beantwoorden van vragen waren meer dan oké.

Ik vertelde over de spraaktest en dat ik het er toch goed vanaf bracht; ik verstond het allemaal goed! Zegt Annet: “Ja, maar het stond wel een heel stuk harder, voordat je het hoorde.” Oh, oeps.

Dan het moment waarop Annet me het geluid aanbied dat ik zal horen met een gehoorapp. (afkorting van gehoorapparaat). Ik schrok me een hoedje! Wat mooi, stereo geluid! Een wereld ging voor me open.
Vergelijkbaar met het moment dat ik kon zien hoe wolken boven elkaar drijven en niet als één blok in de lucht hangen. Ik kon jarenlang geen diepte zien, tot na die ene operatie en vanuit de auto zag hoe de ene wolk hoger dreef dan de ander! Dat is werkelijk mooi!!! Verbaast me soms nog steeds.

Sinds een paar jaar raak ik geluiden kwijt. Zo hoor ik niet dat een aanstormende brommer een auto is! Schrik!!! Of even nadat ik de waterkoker aanzet, vraag ik me af wat ik hoor. Is dat de wasmachine op zolder? Gelukkig begrijpt een ander mijn verwarde blik en zegt: “Het is de waterkoker!” Zo plaatste ik steeds vaker gebonk, geruis en gepiep niet goed. De juiste geluiden zijn ergens onderweg verdwenen.

Nu met een gehoorapp. Is het wennen. Wat voor jou normaal is, is voor mij een ear-opener.
Bij een druk fietspad, hoorde ik een brommer aankomen en kijk rechts het fietspad op. Wat een verrassing, daar komt ie werkelijk vandaan en het is een brommer! Joechee! Of hoor ik een winkelkarretje achter me voorbij lopen (natuurlijk niet het karretje). Wat een herrie gaat daar achter me voorbij van links naar rechts.

Weer thuis roer ik met een lepel in de thee en schrik me het apezuur. Het klinkt als sta ik bij een spoorwegovergang waar net de bellen afgaan. Sinds wanneer komt een trein uit een glas? Trouwens, wat doet dat lepeltje in mijn glas? Ik drink thee suikerloos. Als dat niet zo was, doe ik dat vanaf nu.

Naar het toilet durf ik ook al niet meer. De hele straat hoort volgens mij dat iemand hier een kleine boodschap doet. Bij het doorspoelen vlieg ik de ruimte uit. Hij gaat overlopen! Help!! Rennend kom ik de kamer in.

Dit is de keerzijde. Ik hoor teveel!
“Praat hij altijd zo hard?” vraag ik Marcel als zoonlief voor zich uit praat?
Al snel klinkt: “Kan alles even uit? Ja, jullie ook!”

Niet? Dan gaat het apparaat uit en ligt ie even later op tafel.  Nu mag Marcel ‘m inspecteren. Hij vraagt zich vast af waarom het wonderlijke apparaat zo duur moet zijn, Hij draait ‘m rond en rond. Houdt ‘m ineens voor zijn mond als een microfoon: “Irene, wil je een kopje thee?”

Bij een tussentijds afspraak kreeg ik een compliment voor het aantal uren dat ik ‘m per dag draag. Huh? Hoe weet jij dat? Uitgelezen!
Controle? Wat neemt dat gehoorappje verder op? Heeft het mijn gezeur op alle NLers die het Koningslied zo akelige afkraakten opgenomen? Of dat ik tegen Marcel zei dat ik hem in de ochtend altijd een minuutje haat of hoe ik onder de douche sta te galmen?
Dit vult me met angst. Het is tijd dat ik eens wat minder van me laat horen. Ik klink sowieso te hard sinds dit appje.

Wel blijft die compliment voor het vele dragen van dat ding: krijg ik nu een sticker?