zondag 28 april 2013

Wonderbaarlijke vermenigvuldigingNietsvermoedend loop ik de kamer in en hoor Benjamin: “Ik snap hier niets van.”
“Alsof ik alles snap!” verzucht ik, waar Marcel opkijkt. Hij ziet hier waarschijnlijk net als ik een uitdaging: Zouden wij kunnen helpen?
“Wat is je probleem?” klinkt Marcel vanaf de bank.

Het mannetje vertelt: “Ik heb een aantal lego poppetjes veranderd…”
Hij bedoelt dan dat hij hier en daar wat ledematen of hoofden heeft afgerukt en herplaatst op of onder een andere romp. Het idee!
Zo worden Anakin Skywalker en Obi Wan, Anakin Wan & Obi Skywalker. Snap je?

Wordt ik even terechtgewezen door zoonlief: Anakin Skywalker wordt Anakin Kenobi, want het is  Obiwan Kenobi. Ja zeg, er zijn zoveel Star Wars figuren en ik heb ze nog lang niet allemaal de hand geschud. Sorry hoor!

Zou dat eigenlijk wel mogen - zomaar ongevraagd hoofden en ledematen verwisselen? Is dat niet een misdaad tegen de Star Wars raad. Strafbaar is mijn zoon dan zeker, want alle verwisselingen zijn niet bij te houden. Moet ik ‘m straks in de gevangenis opzoeken ook nog!

Eigenlijk gaat het vooral alleen om hoofden en helmen. De ene kijkt boos, weer een ander heeft opgetrokken wenkbrauwen, zijn broertje laat zijn tanden zien en daar heeft eentje de mondhoeken in mineur waar een volgende een big smile toont.

Vraag ik me ineens af, vanwaar die vijl?! Die ligt er gewoon tussen. Wil ik weten wat hij daarmee doet? Ineens ben ik blij dat de broekjes niet uit kunnen, anders zouden hier straks alleen maar meisjes lego-poppetjes lopen. Dat zijn dan weer mijn vreselijke gedachten, want hij gebruikt de vijl gewoon voor het veranderen van helmen en geweren. Niks ergs verder.

Kijk ik nog even naar de lego-koppen-verwisselingstrucs.
Het idee is best eng. Zou Benjamin maar zo op een nacht Marcels slanke kop op mijn romp plaatsen? Sta ik op met een baard en hij met krullen. Dat zal hij leuk vinden! Waar mijn echtgenoot normaal in no-time klaar is met zijn minimalistische haarcoupe, mag hij nu nogal wat werk verzetten om die krullen op orde te krijgen. Dan is ook mijn grote beroepsgeheim van wat al mijn haarproducten kosten ook bekend. Oh nee, die wisseltruc mag nooit plaatsvinden. Deur op slot!

Terug naar de kleine kerel die vertelde over zijn getransformeerde poppetjes: “Nu heb ik ze ook weer terugveranderd…” Oh, wat zullen ze blij zijn zeg. Gewoon weer helemaal zichzelf. Jar Jar weer helemaal blij, want hij kan gewoon niet goed opschieten met het onderlijf van Jaba de Hutt en Anakin wordt er serieus niet leuker op hoor als zijn achternaam Kenobi wordt. Trouwens, Anakin doodt Kenobi in deel-weet-ik-veel. Hoe moet dat dan? Ik voel een identiteitscrisis.
Gelukkig maar dat alles bij het oude is.
“Maar wat is dan het probleem?”
“Ik heb nu ineens heel veel geweren over!!!” zegt meneertje.
“Daar is toch niets mis mee?” is mijn onbegrijpelijk reactie.  Hij is gek op al die strijdmiddelen, en zomaar meer overhouden is toch vet!? Ik kijk of Marcel het probleem ziet. Geen vage blik.
Hij kijkt behoorlijk strak voor zich uit en vraagt: “ Heb je de mannetjes bij de vrouwtjes gelegd?”

Volgens mij keek ik behoorlijk wazig voor me uit. Ik miste hier iets, snapte het even niet. Het kwartje doet er even wat langer over voor het valt. Dan ineens: PLING! Gevallen!

“Oh ships…”  klinkt uit Benjamins strotje!
“Oh ships?” zeg ik. “Echt niet! Je wilde toch meer lego? Leg dan de mannetjesblokjes bij de vrouwtjesblokjes en tada! Meer lego! Nog beter: leg mannetjes geld bij vrouwtjes geld. Misschien groeit er dan een geldboom uit.” Het idee had van hem kunnen zijn. Euro tekens staan in zijn ogen.  

Zie ik al voor me hoe straks overal in huis stapeltjes geld liggen…
En elke dag het checken: is er al meer?