zondag 14 april 2013

SkyfallHeb je enig idee hoe pijnlijk diep het ravijn, hoe wijd de kloof tussen zoon en moeder KAN zijn? Het is gewoon shocking. Mijn eigen vlees en bloed! Wat zit er in zijn bloedbeeld?

Kijk, ik hou van films als “The Holiday”, “Nottinghill”en zoveel meer. Je kent ze wel: lekker zoet, lekker niet-spannend en heel anti-bloederig. Ik kijk ze graag samen, met een niet nader te noemen huisgenoot. Deze medebewoner vindt het vast niet leuk als ik zijn naam vermeld. Je zou eens denken dat hij een softie is…

Meest favoriet bij moi zijn echter Kostuumdrama’s. Nog amper een woord vuil gemaakt aan enig titel ben ik NU in staat te stoppen met schrijven en een van deze films te kijken. Lekker in mijn enige uppie languit op de bank. Niet storen! Zie me wegzwijmelen bij “Pride & Prejudice” of “Sense and Sensibility”. Traagheid ten top. Ieder ander valt er bij in slaap terwijl ik geen seconde mis. Als ik door knipperen met mijn ogen iets mis, spoel ik terug. Ik raak in extase. Heerlijke kijkplezier for one!

Daarnaast de keus van mijn kleine jongen. Hij kiest “Spider Man”, waar je ziet hoe iemand wordt doorboord door een glider. Ik weet ook niet wat dat is, maar hij legt uit: een zwevend ding, waar allemaal bommen aan zitten en het heeft uitschuifbare punten. In dit geval schuiven die punten precies uit het ding als het op de slechterik afkomt – hij wordt doorboord! Benjamin roept uit: “Cool”. Ik verschuil me achter een kussen.

Een andere favoriet is “Indiana Jones 1”. Hier zien we een mens verleppen. Dacht ik dat hij het over een oude vrouw had, maar nee, iemands gezicht wordt rood en verandert in een soort rode pudding. Wat hij daarvan vindt? “Lekker!” Pudding? Ja, maar dit toch niet?! Vervolgens vliegt er een hoofd uit elkaar en bloed spat in het rond. “Spetterend.”
“Indiana Jones 2”, heb ik zelf vroeger gezien en raad onze filmfreak aan vooral te kijken vanwege de oogballen in de soep. Ik was echter vergeten hoe de skeletten naar beneden komen vallen in een grot of schorpioenen, torren, krekels, sprinkhanen, kevers, mieren (allemaal mega groot) die over iemand heen lopen. Vergeet de uitgerukte harten en mensen die door krokodillen uit elkaar worden gerukt niet. Heb ik dat gezien? Heb ik ervan genoten hoe er gekoelde apenhersenen worden gegeten? “Nee, ik hoef geen ijsje!” zeg ik kokhalzend, naast me klinkt: “Gaaf!”

Dan naar “Star Wars 3”. Het ergste deel van de zes. Onze knappe Anakin Skywalker (Hayden Christensen) verbrand daarin voor je ogen. Echt naar. Hij overleeft het maar net en wordt getransformeerd tot Darth Vader. Eens goed en KNAP (!!!) is hij nu the bad ugly one.
Vervolgens wordt in deel vier iemands arm afgerukt en blijft achter in een plas bloed. Erger nog: een romp wordt doorgesneden door een lightsaber. De luguberheid viel mee, er was geen spatje bloed. Toch huiver ik, waar Benjamin geniet: “Vet!”

Nu is Benjamins wens: “Skyfall” en doet nieuwsgierig navraag op school. Ongetwijfeld zijn er klasgenoten die de film al gezien hebben. Als hij aan het eind van de dag sip thuiskomt, ben ik super nieuwsgierig wat er aan de hand is. Hij had gehoord dat er erg spannende stukken voorkomen in de film. Zó eng dat zelfs zijn vriendje, die wel ergens tegen kan, het ronduit schokkend vond. Ik was verbaasd, wat is er dan zo schokkend? “Ze doen ‘het’ in de film en zoenen ook nog!”
Stel je voor dat hij een nachtmerrie krijgt van de liefdesscènes in de film. Da’s echt angstaanjagend. Je zou eens moeten zien hoe zuslief en hij zich achter kussens verschuilen voor alleen maar een kus-scene. En dan dit in “Skyfall”?!

Hij is er nog niet uit en speelt nog wat. Gebruikelijk klinken er bijbehorende crash geluiden, ontploffen er bommen en vliegen de granaten me om de oren. Veel herrie en ellende dus. Echter nu speelt hij vredig en liefdevol met een zelfontworpen lego helikopter en poppetje. Heel vredig vliegt de helikopter door de lucht terwijl het mannetje op de rand staat. Hij houdt zich vast aan de deur en vliegt stoer mee.

Ik denk aan Mr. Darcy, die op weg is om zijn liefde te bewijzen aan Elisabeth en oefent nog even zijn tekst: ““In vain have I struggled. It will not do. My feelings will not be repressed. You must allow me to tell you how ardently I admire and love you.”

Dan ineens: “Kaboem, knal, knetter, dreun.” De helikopter begint te hellen, raakt met een propeller de grond en crasht. Ik schrik me het apezuur en herken als gestoken door een bij ineens dat het poppetje niet mr. Darcy is, maar 007!!!