zondag 15 mei 2022

Kindwassen

    ,,Ik zag leuke gordijnen!”, riep Lara uit nadat ze met Benjamin een bezoekje bracht aan de IKEA. De laatste maanden hield het bezoeken van winkels met meubels, accessoires, keukengerei en apparaten hen nogal bezig.
    ,,Vertel, wat voor gordijnen?”
    ,,Frozen-gordijnen met Anna, Elsa en Olaf,” zei ze breed lachend.
    ,,Die kocht je zeker voor jullie slaapkamer”, lachte ik.
    ,,Wat denk jij zelf mama?”, reageerde Benjamin.
    ,,Nou, ik denk aan vorige week.”

Filmserie
Lara zat in de hoek van onze bank - ze kent het relaxte plekje in huis – en straalde van oor tot oor. Ik stond in de keuken met een brommende waterkoker, blazende heteluchtoven en gepruttel en gespetter in de pannen in de keuken. Al die geluiden maakten het volgen van de gesprekken op de bank behoorlijk moeilijk. Wat ik meekreeg was dit:
    ,,Yes!” Lara zat ineens rechtop: ,,Iemand verkoopt een collectie Barbiefilms op Marktplaats.” Benjamin keek of Lara hun huis Barbie-roze schilderde en de Frozen gordijnen ophing. Die gaan inderdaad niet samen. Al vind ik dat ze best los mag als fan. Ik bedoel maar: een Mercedes-fan wil een kamer vol Mercedes spul, een postzegelverzamelaar wil boeken vol zegels, een crea-bea trekt het liefst in bij Pipoos en Lara is gek van Barbiefilms.
    Wel lachen dat Lara een heel bericht stuurde waarin ze vertelde waarom ze zo blij was die films te vinden en dat ze al lang Barbie fan is. Het antwoord was: 'Leuk, wanneer kun je ze komen halen?'

Koffie

Dat gemis aan inleving maakte Lara niet uit.
    ,,Ik heb alle Barbiefilms tot 2014. Tot dan duurde mijn jeugd en alles daarna is in een andere animatiestijl. Die vind ik niet leuk.”
    ,,Aha. Hoeveel films staan straks in jouw kast?”
   ,,28. Maar kijk wat ik vandaag vond?” Ze hield een beker omhoog en haalde het rietje eruit. ,,Dit is een glazen rietje.” Vervolgens sloot ze met een klepje het gat voor het rietje en opende een ander klepje:     ,,Nu is het een koffie-to-go-beker. Leuk hè?”
    ,,Zeker! Vooral omdat jij geen koffie drinkt.” Ze vertelt altijd zo enthousiast en blij over dit soort dingen. Ik ga haar enthousiasme en mooie glimlach nog missen als ze niet meer drie keer per maand hier een weekend logeert. Ze hoeft echt niet weg hoor.
    Angelien, ik ben gek op jouw meisje.

Bouwen
Dus Lara heeft haar gedroomde Barbie-serie en Benjamin wandelde de laatste jaren regelmatig, zeg maar tot vandaag aan toe, met LEGO sets binnen. Hij maakt zijn verzameling LEGO Star Wars pakketten compleet. Door gebrek aan ruimte zette hij lang niet al die pakketten in elkaar. Hij bewoont dan ook de een na kleinste kamer in ons huis. Gelukkig niet de kleinste.
    Ik denk ondertussen terug aan de keren dat ik met Benjamin op de grond zat om te helpen met het bouwen van een LEGO pakket. Ik mocht soms meebouwen, maar vaker zocht of sorteerde ik de blokjes. Ik deed het met alle plezier van de wereld, want stiekem bouwde ik aan iets anders – the ultimate mum-sun-qualitytime.
    Al zal ik nooit meer meebouwen, binnenkort bekijk ik Benjamins favoriete LEGO Star Wars Millenium Falcon (volgens mij) in zijn salontafel. Die tafel laten ze speciaal maken, zo gaaf. Stiekem verheug ik me meer op de Bosche Bol die ik boven die spaceship eet. Jarenlang wachtte ik met smart op zo’n bol, echter zonder eetbaar resultaat. Wel kreeg ik een gezondere, calorieloze en langer houdbare variant: een Bosche kerstbolbal.

Rijbewijs
Ik snap het wel. Anderhalf jaar lang liep Lara op weg naar de trein langs Banketbakkerij Jan de Groot, waar altijd een rij staat. Ze wilde natuurlijk veel liever en snel naar Benjamin. Bovendien wilde ik niet dat ze voor mij in de rij stond.
    Met het behalen van haar rijbewijs, schreef ik die hele bol onder mijn autobanden. Trouwens even applaus hè: alle Van Valen dames haalden hun rijbewijs in één keer. Ja, ik tel Lara blind mee, ze is met een Van Valen ‘verbonden’. Het is pure C(g)urlpower, dat van onze rijbewijzen.
    Nu rijdt Lara rondt in haar Audi A… Tja, welke A? Volgens mij weet Marcel dat ook niet. Auto’s boeien hem nog minder dan ze mij boeien. Voor hem moet ie rijden en handig zijn voor zijn werk en een Volkswagen kamer hoeft ie niet. Wel komt binnenkort een kamer vrij. Rara, wie pikt die in?
    En die Audi? Dat is een A1, maar wat telt? Hij is rood en staat binnenkort bij een huis in Bosche Bol, ik bedoel ’s Hertogenbosch!

Verhuizen
Daar gaan Benjamin en Lara met Barbie en LEGO in de dozen. Ik laat ze; de kinderen die een volwassen stap zetten. Ik ben sowieso trots op wie ze zijn, geloof in wie ze worden en hoop dat ze kind blijven - niet vol, maar kindwassen. Naar goed voorbeeld…
Ik!