zondag 9 januari 2022

Ondernemer

Hoe leuk klinkt dit: ik ben sinds 1-1-’22 eigenaar van een eigen zaakje met de hele originele naam 'Typisch Irene'. Oké, het is misschien niet zo origineel, maar hoe leuk dat die nu officieel ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bam!
    Dat ik Typisch Irene een zaakje noem bedoel ik niet denigrerend. Integendeel; ik neem mijn werk heel serieus. Het is echter één vrouw groot en kent geen gehuurde werkplek. Het gebeurt allemaal nog net niet aan mijn keukentafel.

Huur
Ik bedenk ineens dat ik uit moet kijken met mijn uitspraken en schrijfsels, want de eerste klant waar mijn eerste factuur naartoe gaat, kan me wel eens terugpakken door te zeggen:
    ,,Je hebt wél een werkplek, in mijn serre nog wel. Ik stuur je vanaf nu maandelijks een huurfactuurtje.”
    Ik luister even niet. Las je het? Ik heb een eerste klant, eigenlijk drie, maar deze is mijn meest geliefde klant. Hij wacht vast met spanning af wanneer mijn eerste factuur in zijn mailbox valt. Zijn mazzel is dat ik die nog moet ontwerpen. Wat komt er veel kijken bij het opstarten van zo’n klein bedrijfje.

Samenwerking
Natuurlijk ben ik super trots dat de afspraken met mijn eerste klant, RitsRatsReklame (RRR, niet te verwarren met Brr) goed verliepen. Al speelde een heerlijke maaltijd daar een grote rol in. Ik kookte en tijdens het eten kwamen we het een en ander overeen aangaande het werk dat ik dit jaar voor hem doe. Ik mag nu al drie uur noteren en een volgende klus staat gepland in het fietstransferium in Houten Centrum. Niet alleen help ik hem, mijn werk komt daar te hangen.
    Heerlijk, dat samenwerken met dit wereldbedrijf alleen maar leuker wordt.

Uitmelken

    ,,Moet ik straks ook nog betalen voor het maken van mijn dagelijkse lunchpakket?”
    ,,Nu je het zegt, dat kan ik ook wel eens factureren. Vind ik het ineens minder erg om te maken. Daarbij bepaal ik mijn minimumtarief op €25,- per keer.”
    ,,En dat vijf keer in de week?”
    ,,Ja, ik maakt toch vijf keer jouw lunch klaar? Kan ik niet met terugwerkende kracht declareren voor de afgelopen (bijna) 29 jaar.”
    Hoor je het? Ik ben al echt een zakenvrouw! Waarop ik zelf het hardst lach.
    ,,Ik denk dat ik toch maar coronasteun aanvraag,” verzuchtte Marcel.

Schuld
Nadat een goede vriend hoorde dat ik mijn man, eigenlijk zijn zaak, facturen stuur, zei hij:
    ,,Wat maakt dat nou uit? Het geld blijft in de familie.”
    ,,Het maakt heel veel uit, want wat ik krijg, kan ik uitgeven.” Ik lachte er hard om, wetend dat er niets uit te geven valt. Sterker nog, ik ben mezelf geld schuldig. Mijn privérekening stond garant voor het inschrijfgeld voor de KvK, want een zakelijke rekening bestond nog niet, omdat je zonder inschrijfnummer van de KvK geen zakelijke bankrekening kunt openen. Snap je het?
    Wat ik snap, is dat ik in de papieren nu al rood sta! Best sneu.

Eenzaam
Nog zieliger was het gegeven dat mijn lief niet mee mocht bij het tekenen van de papieren bij de KvK, iets met coronamaatregelen. Bereikte ik een mijlpaal - het openen van mijn zaakje - is dat moment van mijn handtekening dat het papier aanraakte en versierde niet vereeuwigd. Een foto buiten voor de KvK werd mijn troostprijs.

Site
Eenmaal thuis, begon het eerste werk: het bouwen van mijn website.
    Hoe kan het inschrijven van een bedrijf zo gemakkelijk zijn in vergelijking met het bouwen van een site. Wat een klus om die zo te maken dat die mij goed representeert. De teksten zijn daarbij mijn grootste uitdaging, want dat staat voor mijn werk, mijn product. Tegelijkertijd groeit mijn trots op dat plekje dat mijn zaakje straks op het web vult. Nog even geduld voor jou.

Verrassingen
Weet je eigenlijk hoe het zo komt, dat ik ineens een zaakje start?
    Vlak na de zomervakantie belde een man me op. Hij was onder de indruk van een artikel in 't Groentje waarvoor ik hem interviewde.
    ,,Wil jij met me samenwerken om mijn site te schrijven?”
    ,,Dat heb ik nog nooit gedaan, maar wil ik graag doen. Ik weet alleen niet hoe ik dat moet declareren, want ik heb geen eigen bedrijf.”
    ,,Wat? Oh, ik dacht van wel.”
    ,,Ik bel binnenkort de boekhouder van de zaak van mijn man. Hij kan me vast vertellen wat ik het beste doe. Je hoort van me.”
    Amper een week later volgde een zelfde soort gesprek met een andere klant:
    ,,Wil jij mijn site herschrijven?” Hij kreeg hetzelfde antwoord.

Bal
De boekhouder zei:
    ,,Open een zaak, want als het begint, komt er meer en het is zó leuk een zaak te hebben. Jij kunt het wel. Ik spreek je na de inschrijving bij de KvK.”
    De bal rolde. Ik zette door. Daarover gesproken, ik moet gaan.
    I've got work to do: mijn website bouwen en een factuur maken.