zaterdag 6 maart 2021

Seks in mei

    ‘In mei wordt niet gesekst,’ zei Marcel bij het binnenkomen terwijl Celine en ik relaxed fröbelden aan de eettafel. Zijn entree haalde ons ruw uit onze inspiratie. We keken hem verbluft aan.
    ‘Gaan jullie het echt hier over hebben?’, vroeg Celine.
    ‘Blijkbaar,’ antwoorde ik en keek Celine aan met verbazing. ‘Eigenlijk kan ik er wel mee leven hoor, wat papa zegt.’ Celine kreeg een blik in haar ogen van: ik doe of ik hier niet ben en staar recht voor me uit naar de kast. Waarschijnlijk telde ze de lades van de kast. Iets met ik focus me op iets anders en vroeg hardop:
    ‘Zal ik maar gaan?’
    ‘Nee, blijf! Wie weet wat je hiervan leert,’ antwoorde ik Celine. ‘Al is het maar dat we willen weten waarom mijn man met zo’n uitspraak binnen dendert. Ben jij niet benieuwd?’
    ‘Eigenlijk wel.’

Kalender

Marcel plofte met een grote glimlach op de bank, waarna ik vroeg:
    ‘Waarom seksen wij niet in mei?’
    ‘Dat zei ik niet.’ Terugkijkend moest ik dat toegeven.
    ‘Waar komt die onverwacht rare uitspraak dan vandaan?’
    ‘Die komt uit het toilet.’
    ‘Wat is dat nou voor raar antwoord. Heb je het opgediept uit de toiletpot? Verklaar je nader.’
    ‘Nou kijk,’ zei mijn man. ‘Ik keek op de kalender…’
    ‘Oh help! We leven al een week in de maand maart en mijn kalender staat nog op februari. Ik moet verjaardagen vergeten zijn.’ Ik schoof onverwacht snel mijn stoel naar achter, sprong op van die stoel, holde naar het toilet en zag wat ik al dacht. Ik draaide snel februari weg en zag tot mijn geluk dat ik precies op tijd was om snel een kaart te regelen voor een jarige op dinsdag. ‘Ik ben zo blij met jouw opmerkzaamheid, Marcel. Thanks.’

Nageslacht
    ‘Nou, mam, je hebt je laten afleiden van de vraag: wat dat nou is met seks en mei?’
    ‘Nou kijk, in februari kennen wij blijkbaar geen jarigen. Reken je negen maanden terug, dan kom je uit op mei,' verklaarde Marcel.
    ‘Ach zo. Het maakt voor ons dan sowieso niets uit, al seksen we een heel jaar niet. Mijn vlieg oppers laten al maanden weten dat wij niet meer gaan zorgen voor namen op de verjaardagskalender.’ Marcel en ik kijken prompt naar Celine.
    ‘Wat?’, vroeg ze ongemakkelijk.
    ‘Gelukkig heb jij nageslacht beloofd.’ Celine legde ongekend snel haar handen over haar oren en zong er hard een lied bij. Tot ze zag dat onze monden niet meer bewogen. Ze liet haar handen zakken.
    ‘Ik verheug me op de dag dat jij de statistieken op de kalende omhoog krikt. Niet vergeten: plan mei in als seks-maand.’
    ‘Mama!’

Lentekriebels
    ‘Anders moeten we Postbus 51 even bellen,’ redde Marcel onze dochter. Zijn idee was dat via een commercial van algemeen belang, alsof mijn kalender van algemeen belang is, het seksen in mei bevorderd.
    Ik bedacht vooral dat wij (mensen) duidelijk los zijn van de natuurlijke cyclus. Mei is juist de maand die bekend staat om vogels en hun eieren. Alle nesten liggen vol, waarom niet de nesten van mensen? Wat is er mis met het leven dichtbij of met de natuur? Die vogels zijn zo gek nog niet. Zij hebben heerlijke lentekriebels en geboortegolven op het juiste moment.
    Ik vroeg me ineens af wanneer de week van de lentekriebels is en raadpleegde betweter Google even.
    ‘Oh, van 15 t/m 19 maart is die week. Dat moet uitgesteld worden.’

Verplaatsing
Wie spreken we daarop aan? Wie heeft de macht om zo’n week van de lentekriebels te verplaatsen? Complotdenkers zijn vast goed in het bedenken van een nepverhaal waar mensen in trappen en hup: verplaatst. Of willen we vertrouwen op de regering en hun macht om zo’n belangrijke week zomaar uit te stellen. We kunnen overwegen om een extra stofje in het coronavaccin te doen, waardoor iedereen in mei… Laat maar, slecht idee.
    Het makkelijkst is die week te veranderen in het kwartaal van de lentekriebels.

Kamperen
Tot ik ineens bedacht:
    ‘Marcel, mei is de maand van vrije weekenden en de meivakantie.’
    ‘Ja? Wat hebben die hier mee te maken?’
    ‘Alles! Luister! Ieder jaar gaan duizenden mensen met Hemelvaart en Pinksteren op pad, zeg maar 
massaal naar de camping. En wat doet niemand op de camping?’
    ‘Nou, vertel?’
    ‘Niemand op de camping sekst. Natuurlijk verschijnen er negen maanden later geen baby’s. Het idee; seks op de camping.'
    ‘Ik weet de oplossing.’
    ‘Wat dan?’
    ‘Alle tentkampeerders die nog in de leeftijd zitten van kroost, moeten vakantie vieren in hotels of appartementen. Geen tentdoek die hen weerhoudt om te seksen.’
    ‘Oh, was ik nog maar van die leeftijd.’
    ‘Hoezo?’
    ‘Hallo, wat denk jij?’
    ‘Dat je wilde seksen in mei.’
    ‘Ik? Hè bah. Nee zeg, het idee. Hoe komt je daar nou weer bij? Ik wil mijn meivakantie doorbrengen in overheerlijke luxe.’