donderdag 16 april 2020

Tante Truus Pannenkoeken


Tante Truus Pannekoeken en ik hebben een plotseling onverwacht leuke relatie. Ik vermoed dat ik haar begon te volgen op Instagram, omdat ze enorm leuke foto’s deelt met een flinke dosis ouderwets moedergevoel in zwartwit. Ik hou van plaatjes van moeders in de keuken met een schort voor, kind op de ene arm en een pan in de andere hand. Wie zegt dat thuis-blijf-ouderschap een makkie is, kan met die pan een mep krijgen.
    Het zo-was-het-vroeger gehalte spat van de foto’s af. Heerlijk!

Onderzoek
Zelf zien? Ga snel naar @tantetruuspannenkoeken op Instagram en krijg vooral flink zin in een pannenkoek. Wat Truus, waarvan ik na een kort en krachtig onderzoek ontdekte dat ze in werkelijkheid Mariska heet, niet weet, is dat ik zelden pannenkoeken buitenshuis naar binnen werk. Ik ben getrouwd met zo’n goede pannenkoekenbakker dat ervoor betalen niet bij me binnen komt. Dat kan uiteraard veranderen. Laat Truus me maar overtuigen. Gelukkig ontdekte ik bij eerdergenoemde onderzoek dat ze meer dan alleen pannenkoeken bakt. Ik ga per minuut meer van Truus houden, ze doet namelijk ook in salades. Dan ben ik zeker binnen. Hoewel? De keus pannenkoek met aardbeien en ijs of een salade is werkelijk ondoenlijk voor mij.
    Of niet, doe mij beide!

Geschiedenislesje
De eerste ‘ontmoeting’ tussen Truus en mij startte via mijn reactie op een foto in haar verhaal. Mensen met een bepaalde voorletter in de achternaam kregen een gratis pannenkoek. Natuurlijk werden de V of H, die laatste is een escape voor mijn meisjesnaam, niet genoemd. Verwaaide mijn kans op een gratis pannenkoek als poedersuiker in de lucht. Wat bleef was zoete stof.
    Om toch een keer in een gratis pannenkoek te vallen, volg ik haar verhaal op de hielen. Het zal me toch een keer lukken dat ik kans maak?

Bakplaats
Tussentijds besefte ik dat mijn trouw aan Truus een beetje locatieloos was. Hoe kun je een serieuze
band opbouwen met iemand als je niet eens weet waar de pannenkoeken door de lucht vliegen? Ik schaamde me een aangebakken pannenkoek en zocht snel haar adres.
    Met een ‘aha, op Castellum’, bedacht ik dat ik na de coronacrisis haar gast word en plan zonder datum een persoonlijke ontmoeting. Kan ik me daar alvast op verheugen.

Toverstaf
Weken gingen voorbij in het bekijken van Truus’ updates tot ze afgelopen woensdag deze foto deelde:
    ‘Is die lekker?’, vroeg ik haar.
    ‘Hij is heerlijk en je krijgt er een toverstaf van Frozen met lichtjes bij.’
    ‘Ja leuk, maar ik bedoel: is die staf lekker.’
    ‘Euhmmm, dat weet ik niet. Ik heb hem niet geproefd.’ Ja, kijk, dan raak je me bijna kwijt. Je kan toch niet zomaar iets op de pannenkoek doen, zonder vooraf te proeven? Misschien is het niet te eten? Misschien gaat iemand wel dood na een hapje toverstaf.
    ‘Zoek je een proefpersoon?’
    ‘Hahaha, jaaa.’ Ik vond Truus per antwoord leuker worden. Je kent het wel, je mag iemand al, maar het wordt alleen maar beter.
    ‘Nou uhm ja…’ was mijn antwoord, waarna ik ineens een gat in haar en mijn markt zag. ‘Stuur mij zo’n pannenkoek met toverstafje en ik schrijf een blog voor jou.’ Laat mij die voorproever maar zijn. Amper op verzenden gedrukt volgde haar antwoord:
    ‘Leuk idee, mag ik hem morgen bij je afleveren?’ Truus is niet gek, nu weet zij ook mijn adres.

Wachten
Wat volgde wast het wachten tot morgen. Het aftellen: nog één nachtje slapen. Om de volgende dag thuis te komen en daar lag ie, de doos met pannenkoek. Truus was iets vroeger klaar met bakken dank ik dacht. Met spanning opende ik de doos en trof een paar enge beestjes aan! Naast me klonk:
    ‘Mama, het is toch geen grap?’
    ‘Het is geen 1 april, laten we verder kijken.’ De geur van pannenkoek kwam ondertussen onze neuzen in. Ik vouwde de folie open, waarna de toverstaf tevoorschijn kwam. Jaaaa! Dáár was het om te doen. Daar moest ik mijn tanden in zetten: tenslotte was dat de deal: ik was proefpersoon.

Uitslag
Maar de toverstaf is zo leuk! Die wil ik niet opeten! Ik snap waarom Truus ‘m zelf ook niet voorproefde, doe ik het ook niet. Dat mag een ander doen, hoewel ik denk dat ie heel taai is en een verlichte maaginhoud lijkt me afschrikwekkend.
    En de pannenkoek? Die was echt lekkerder dan die van mijn manneke. Maar dat ga ik hem niet zeggen, dat zeg ik tegen jou:
    ‘Snel afsluiten hier en overstappen naar www.tantetruuspannenkoeken.nl. Zoek een lekkere pannenkoek met zoete stof!

Smul ze,