zaterdag 30 november 2019

Huiskat

Daar stond het: kat naar buiten doen is in strijd met EU regels. Ik juichte het uit en wilde al bijna een advocaat bellen, een kat in zijn nekvel grijpen en in de beklaagdenbank zetten. Met de wet achter me, hoor ik het vonnis: levenslang binnen zitten.
    Dat de EU zich met dit soort regels bezighoudt wist ik niet en voor even was ik heel blij. Om er een blog aan te weiden leek me overbodig. Jij bent een trouwe bloglezer? Ja, toch? Jij weet allang waar ik sta als het gaat om binnenhuizige of buitentuinse katten? Hoe vaak moet ik er nog over spinnen? Of wil je weten of het nog hoog op mijn huiselijke agenda staat? Geloof me, het staat nog hoop op de planning gekrabbeld.

Huiskat
Even terzijde, ik begrijp één ding niet. Misschien wel als ik het beschrijf. Het gaat over huiskatten. Lees jij daarin buiten of tuin? Lees ik ergens overheen? Ik lees echt alleen huiskatten! Als in thuis, binnen, warmpjes, knus en niet in mijn tuin. Dekentje erover, kaarsje aan en een kopje verse takkenthee. Ik bedoel schoteltje brokjes, bakje water en de kattenbak in de gang. Alles staat binnen, wat zoekt de kat dan buiten?
    Niets zeggen, ik weet het: vogels. Alsof dat mijn begrip voller maakt. Naast het gif tegen buxusmotten zijn nu katten vogelmoordenaars. Daarover gesproken: wat is het stil in de tuin, waar zijn de vogels? Geef ze terug!

Metafoor
Wilde ik nog even het artikel van het AD terugpakken en zette bijna een feestmuts op, kon ik het bericht van het scherm swipen, want het werd achterna gezeten door een volgend bericht van de concurrent.
    Zo las ik het pijnlijke feit dat de Nederlandse regering zijn eigen plan trekt. Ze schroeft de kattenregels aan de stoel. Het klinkt best Hollands: handhaven is niet te doen, daarom gedogen we en de katten lopen vrolijk buiten. Ze mauwen al bijna: nanananana!
    Ik geef toe dat dit heel kort door de bocht mijn interpretatie is van wat de NOS schreef.  Ik maak er mijn verhaal van. Ik ben dan ook gefrustreerd en heb de allergietranen in mijn ogen staan. Zou jij dan alles scherp zien?

Beweging
Las ik weer een nieuw verzinsel om katten buiten te mogen laten: als katten niet meer buiten mogen rondstruinen, krijgen ze te weinig beweging. Hou toch op! Veel te veel mensen krijgen te weinig beweging, als we die eens allemaal buiten zetten en de katten binnen, wordt het nog gezellig buiten. Op naar een gezondere levensstijl, waarin we de gezondheid van de mens bovenaan zetten.
    Of de mens wel of niet meer gaat bewegen, ik weet één piepeltje, die by far minder beweegt dan alle katten die mijn tuin betreden. Dat is mijn zoon. Hebben we het over huiskatten, dan is hij er één. Laat de katten bij hem in de leer gaan. Ik wist niet dat iemand zo lang en veel binnen kan en wil zitten als hij. Ik zou gillende gek worden.
    Nu niet beginnen over opvoeden, want ik geef kattig toe dat ik mijn fouten heb gemaakt, maar als ik ter verantwoording word geroepen om de opvoedfouten die ik maakte, roep ik kattenbezitters ter verantwoording voor het ontvoeden van hun katten. Ik hoor ze al zeggen:
    ‘Maar ik heb mijn kat opgevoed. Hij poept in de kattenbak.’
    Tot zover de binnenhuise opvoeding, voor de rest doen die beesten hun behoeften buiten in mijn tuin en het liefst op het gras.

Dichtgemaakt
Wacht even, dat schrijf ik wel, maar ik moet eerlijk zijn. Ik heb al een tijdje geen katten in mijn tuin gezien. Zou de 220 eindelijk… Nee hoor, geintje. Ik zou nooit 220 rondom mijn tuin leggen. Niet om de katten, maar om mezelf. Ik zou zelf vergeten dat mijn tuin ermee omgeven is. Zie je mij al in de tuin met de krullen recht omhoog aan de kabel hangen?
    Wel heb ik de enige ingang en dus uitgang voor de katten dichtgemaakt met takken en bladeren. En waarom bladeren? Omdat ik hoop dat de egel die soms langs onze schutting waggelt, in mijn tuin zijn winterslaapplek vindt.

Recht van overpad
Waarbij ik me ineens realiseer, dat katten wel degelijk over een deel van mijn grond mogen lopen. Dat bewijst mijn plaatselijke haat. Ik aai zelfs katten die ik onderweg tegenkomen en die mij lijken te mogen. Het is soms ook andersom hoor, de weerzin. Je moet ze soms naar mij zien kijken.
    Maar waar katten dan wel mogen lopen? Daar waar recht van overpad geldt. Dat houdt dan weer taakverzwaring voor kattenopvoeders in, want zij moeten de beesten leren wat recht van overpad is en het verschil tussen openbare ruimte en privé terrein.
    Volgens mij heb ik zojuist ontdekt waarom ze zeggen: maak dat de kat wijs!