zondag 9 april 2017

Aqua NotesSerieus! Moet ik weer de hele weg terug, naar mijn nachtkastje en in return naar de badkamer, bis bis, klinkt in mijn hoofd. Dit gaat al een paar avonden zo, Irene in heen-en-weer modus.

Ik heb weleens gehoord dat je, om verandering in vastgekoekt gedrag te krijgen, nieuw gedrag 40 dagen vol moet houden. Dan is het weer nieuw, hopelijk goed gedrag dat vastgeroest raakt.
    Voorbeeldjes: je wilt minder snoepen? Ik zeg: hou het 40 dagen vol om minder te snoepen en je gewoonte is minder zoet geworden. Wil je een kind dat altijd een opgeruimde kamer heeft? Dwing het 40 dagen lang elke dag de achtergelaten rotzooi te ordenen en tralalala, puinruimen is een hernieuwde dagelijkse gewoonte. Als dit bij het ene kind lukt, kan ik het andere kind achter de lompen gaan zitten en opnieuw na 40 dagen blijvende verandering zien. Of ik daarna nog energie heb om mijn echtgenoot 40 dagen achter de billen te zitten? Laat maar, ik ga eerst mezelf even heropvoeden.

Eens zien of ik over 33 dagen klaar ben met het heen-en-weer. Wat overigens de schuld is van mijn echtgenoot en de nieuwe Aqua Notes die hij me vorige week cadeau deed. Was ik er toen blij mee, ben ik nu niet meer zo zeker.
    Ik ben liefhebber van vaste rituelen, maar nu wordt mijn avondritueel behoorlijk geklutst. Mijn gewoonte is: besluiten om naar bed te gaan, televisie of laptop uit, me uit de bank hijsen of laten dragen door Marcel (ja, helemaal naar boven), checken van de sloten, lichten uit, kleinste kamer bezoeken, naar zolder klimmen en brood uit de vriezer halen, een verdieping lager de slaapkamer in en klem, elastiekje of speld uit mijn haar halen, alle hulpstukken verwijderen (gehoorapparaat uit mijn oor halen, bril afzetten), uitkleden, naar de badkamer lopen om te douchen, een privĂ©-concert geven onder de douche, er weer uit en mezelf afdrogen, nachtkleding aan, tanden poetsen, slaapkamer in en met een duik in bed belanden om nog even te lezen.
    Zo op een rij, ervaar ik het erger dan in het echte leven als een laatste zware eindsprint. Elke dag weer dit alles terwijl ik alleen maar wil slapen!

Blijkt het nu ineens zwaarder te zijn geworden. Want met de komst van de Aqua Notes in de douche is er een loopje extra gekomen.
    Het is echt ongelooflijk hoe dat bloknootje daar hangt om beschreven te worden. Tenslotte is dat het doel van zijn leven: hangen in de douche om te voorkomen dat belangrijke gedachten en inspiratie verdwijnen in de doucheput. En het werkt! Wat er opgeschreven wordt, blijft staan! Ongelooflijk! Je veegt het er echt niet af. Een aanrader dus!

Voordat het blokje in de douche hing, stond er al iets liefs op. Maar al zingend onder de waterstroom zag ik dat er iets bij geschreven was. Met de beste wil van de wereld, dichter bij het blokje, verder van het velletje vandaan, met ogen een beetje dichtgeknepen of juist wijd open, ik kon het niet lezen.
    De oplossing om het wel te kunnen lezen lag in mijn bril. Nieuwsgierig naar wat er op stond, ging ik sneller douchen en de andere vaste rituelen afraffelen. Alles om vooral snel - via het heen en weer - mijn bril van het nachtkastje te halen en terug in de douche te lezen wat er geschreven was. Tenslotte ben ik te nieuwsgierig om het een dag later te lezen.
    Bedenk vooral even dat er elke dag iets bij geschreven werd en ik daarom al zeven dagen lang van badkamer naar slaapkamer weer terug hol naar de badkamer. Puur omdat ik die bril altijd op mijn nachtkastje leg.

Zo blijkt mijn slechte zicht de oorzaak voor verandering in mijn vaste avondritueel: ik moet mijn bril ophouden tot in de badkamer. Dat wordt wennen en mijn hoop is op de overige 33 dagen. Dan zit het gebakken in mijn ritme.

In de tussentijd ga ik even langs bij Hans Anders, want met die achternaam zijn ze vast en zeker bereid tot iets totaal anders. Ik geef er de slogan gratis bij: Bij aankoop van een bril op sterkte gratis een Aquabril op sterkte.
    Vraag ik gelijk of ze er zuignapjes op willen bevestigen.