zondag 2 juni 2013

KrulzakenMijn facebookvolgers weten het al: mijn haar is geknipt!
De schaar is erin gezet. Ik zeg bewust niet ‘flink’. Ik zal nooit toestaan dat de schaar er flink  in wordt gezet. Verwacht je bij mij ooit een kort koppie? Vergeet het maar.

Het beeld van mij als puber met een enorm onstuimige krullenbos, is nog te vers. Ik leek een blanke neger dankzij mijn mega kroeskop. Behalve dat ik een perfecte kop had om als leeuw te spelen in een mime, durfde ik verder eigenlijk niet over straat?! Ik ging al op sabbat naar de kerk, was vegetariër, maar dat haar?! Dat was het summum! Het was om me kapot te schamen.
Het laten groeien was geen optie. Hoe moest ik die lange haarkronkels temmen?

Tot mijn modebewuste zus met haar super steile haar (toen 21 en ik 18) ontdekte dat je krulhaar kon straighten. De gang naar de toko was snel gemaakt. Massa’s afro’s deden dat, dat kunnen wij natuurlijk ook! Eenmaal thuis zijn we met straightcrème in de aanslag de boel gaan ontkrullen.  Het was behoorlijk werken, wachten, nieuwsgierigheid bedwingen, tijd doden, om dan uiteindelijk… Rapapam… Het resultaat te zien: Verbluffend! Wonderlijk!
Niets wees nog op het bestaan van krullen. Het was geweldig! De gasten die we toen in huis hadden, vielen van hun stoel, ze vonden het eeuwig zonde! Ik was dolblij!

Wekenlang heb ik rondgelopen met coupe stijl, met op het oog coupe lang! Zelfs toen de krullen weer begonnen te ontluiken, mocht de kapper niet meer dan millimeters bijknippen. Zo kreeg ik stijl haar, met bij de haaraanzet krulkronkels. HET ZAG ER NIET UIT! Dat Marcel juist toen voor mij viel vind ik werkelijk onbegrijpelijk. Hij moet op mijn binnenste zijn gevallen… of zijn bril volstond niet meer.

Krullen rent trouwens in de familie.
Mijn schoonmama heeft ze ook. Zij denkt er niet over om ze er uit te laten halen! Integendeel! Zij moet er elke zes weken een zak vol geld voor betalen. Stelletje nepkrullen. Doch door die krullen denken mensen dat wij moeder en dochter zijn. Vinden wij altijd wel leuk.  Zien ze vervolgens mijn manneke en schoonvader, dan zien ze duidelijk dat het vader en zoon zijn. Al snel leggen ze ook de link dat hij en zij getrouwd zijn…
Maar wacht: wat zegt dat dan eigenlijk over de verhoudingen?!

De volgende in rij is mijn zoonlief! Hij blijkt, nu hij zijn haar wat langer heeft, ook krullen te hebben. Yes, tenminste één van de twee kids heeft ze! Hij is er ook blij mee, maar voor hoe lang? Hij staat op de drempel om te gaan puberen…

Wat betreft hem is het wijs gebleken om zijn haar vooral niet te vaak te knippen. Niet alleen vanwege zijn prachtige haar, meer nog vanwege zijn humeur. We hebben jaren geleden ontdekt dat zodra zijn haar kort werd geknipt ook zijn humeur weggeknipt bleek. Hij kon vrolijk lachend in de stoel zitten, terwijl Marcel zijn haar knipte. Was het klaar en kwam hij uit de stoel dan was hij werkelijk niet te harden, zo chagrijnig.
Of was dat omdat het bedtijd was en de film die hij juist keek nog niet afgelopen was?

Alsof ik deze keer de dag na de knipbeurt zo gezellig was. Wat was ik ontiegelijk obstinaat en wat had ik een zin om dwars tegen alles in te gaan! Marcel heeft er niet veel van gemerkt, een vriendin eens te meer. Ze kon er enorm om lachen, wat het misschien wel erger maakte.

Blijf ik zitten met de vraag: Zijn het de hormonen?
Of heeft nu mijn kapster mijn humeur er uitgeknipt?