zaterdag 15 juni 2024

Toiletbelevenis

Wacht even, dit geloof je toch niet? Lees ik dit goed? Toiletteren als een rustgevend concept? Ja, ik lees het goed, kijk zelf maar naar dit artikel over de toiletten in Hoog Catharijne

Ear blowing
Hoe kan iets als poe…, ik bedoel drukken en pies…, plassen dus, rustgevend zijn? Die twee activiteiten zie ik bovenal als het legen van de dikke darm of de blaas, nadat die aangeven vol te zitten. Als dat gewoon smooth verloopt, durf ik het rustgevend te noemen. Voor de rest klinken klaterende urine en plonzende… je weet wellesen voor mij vooral niet als rustgevend.
    Oh wacht, daarom is die mind boosting muziek, bedoelen ze niet een ear boosting volume om het geklater en geplons te overstemmen? Of zijn de deuren zo goed geïsoleerd dat er geen geluid van andere toiletten te horen is?
    En dan dat well-being momentje’. Op het toilet? Seriously? Ik stel me zo’n welzijnsmomentje toch echt heel anders voor. Meer iets van mijn lijf in een luie ligstoel, met een glas muntthee op het tafeltje naast me, de laatste EVA in mijn hand en de zon. Ja die, ken je die nog? Mind blowing eigenlijk dit idee.

Oost west...
Anyway, hoe rustgevend, mind boosting, opgeruimd en ogenschijnlijk schoon de toiletten in Hoog Catharijne ook mogen zijn, ik kan er geen enkel gevoel van rust bij bedenken. Ze zullen voor mijn gevoel nooit schoon genoeg zijn om er zonder stress mijn billen op te laten rusten.
    Zelfs de toiletten waar ik wel zonder zorgen mijn achterste op leg, de twee toiletten thuis, geven mij niet dat gevoel van rust en mind boostingness. Al meen ik iedere letter van de woorden ‘Oost west, thuis poept ’t best’ als ik thuiskom na een kampeerweekend of -vakantie.
    Het blijven namelijk gewoon toiletten en hoe je ze ook inricht of van geluid voorziet, ze bestaan alleen om iets achter te laten en zo snel mogelijk te verwijderen. En hup, weer tot de orde van de dag.

Doorspoelen
Deze toiletten op Hoog Catharijne lijken al bijna meer op een mini beautycentrum of een zeer geschikte plek voor een toiletmeditatie. Zie je het al voor je? Zit je lekker met je blote bips op de bril. Is die voorverwarmd, trouwens?
    Hoor je ineens een mind boosting stemmetje zeggen:
    ,,Zet je voeten plat op de grond, maakt contact met de grond. Verplaats je aandacht…” Ik sla even de onderbenen, knieën en bovenbenen over, dan kom je uit bij: ,,... naar je billen. Voel hoe ze contact maken met de toiletzitting. Adem drie keer diep in en adem uit door je mond. Voel je kringspier…”
    Nee stop! Ik wil dit niet voor me zien, laat staan er aan denken. Voor wie toch gelooft in deze toiletmeditatie à la moi, mag het laten weten. Ik spreek wel wat in. Voor de rest zeg ik: doorspoelen!

Doei!
Alhoewel! Ik pak mijn tas, prop er een koek in, schuif een flesje ice tea (met bubbels) tussen mijn portemonnee en tut-tasje, check of ik mijn sleutels bij me heb, trek mijn regenjas aan en open de voordeur om te vertrekken.
    ,,Waar ga jij heen?”, vraagt Marcel onverwacht. Hij komt net thuis.
    ,,Ik ga naar de toiletten van Hoog Catharijne. Ik moet…”
    ,,Duh, waarom helemaal daar? Je kunt toch ook gewoon hier thuis?”
    ,,Ja, nee, maar het is niet voor een nummertje 1 of 2.”
    ,,Waarom dan?”
    ,,Ik kom maar niet toe aan het schrijven van dat artikel dat morgen af moet. Als ik het mag geloven is de sfeer in die toiletten zo goed, dat al laat ik er geen boodschap achter, de boodschap in het artikel misschien mind blowing wordt door de mind boosting muziek en rustgevende sfeer. Later!”