zaterdag 14 januari 2023

Wetsvoorstel

Even bomen

Amper die titel genoteerd, bemoeit manlief zich ermee in plaats van eerst de kat uit de boom te kijken. Hoor hem bomen:
    ,,Er was eens een boom, hij had takken en geen bladeren. Hij was heel verdrietig…”
    ,,Zo begint jouw blog?”
    ,,Ja, mooi hè?”
   ,,Prachtig! Maar waarom was die boom verdrietig?”
    ,,Dat moet ik nog bedenken, maar ik heb al wel een eind,” zegt ie al stuiterend op de bank. Hij is blij.
    ,,Nou vertel.”
    ,,…en zo had hij toch zijn bladeren terug.”
    ,,Wow, dat gaat deep! Vertel je me komende week het verhaal ertussen, dan heb ik volgende week weer een blog.”
    ,,Moet dat?”
    ,,Ja. Laat me nu even mijn eigen boom opzetten.”
    ,,Ik heb liever dat je er een afbreekt.”
    ,,Je bedoelt de kerstboom?”
    ,,Ja.”
    ,,Dat kun jij ook doen?”
    Stilte

Rijdende Rechter
De kerstboom staat mij echter niet in de weg, een andere wel, die van mijn buren. Daar zou ik maar zo een zaak van kunnen maken bij de Rijdende Rechter. Maar ja, die boom staat niet op mijn erfgrens en belangrijker is dat ik niet goed word van dat gebakkelei en geruzie in dat programma. Marcel kijkt vaker.
    ,,Zouden wij een zaak winnen als het over de Eik van de buren gaat?”, vraag ik hem.
    ,,Nee, die is verjaard als in: de boom is te oud.”
    ,,Oké, ik kan tegen mijn verlies, maar niet bij de Rijdende Rechter.”
    ,,Dan zou ik hem zeker niet bellen.”
    ,,Nee, ik heb een beter plan."

Plan Boom

Daartoe triggerde de actie ‘Plan Boom’. Het liefst zou ik heel toepasselijk op een stapel boomstammen staan en mijn boodschap uitroepen, tegenwoordig kun je beter politici taggen. Dat doe ik straks maar op facebook. Ik pleit namelijk voor een nieuw wetsvoorstel. Daarmee verandert direct mijn titel, want die trekt vast meer lezers. Sorry Marcel van Gooswilligen, Marije Werelds, Sander Bos, Ria Frowijn, Wouter van den Berg en Andries Vlot voor de tags, maar ik wil jullie aandacht als politici dus. En Andries, dit is misschien iets voor jouw partijprogramma. Jullie moeten werk maken, sorry, mogen werk maken van mijn wetsvoorstelidee.
    Daarbij staat bomenaan, ik bedoel bovenaan dat ‘Plan Boom’ echt geweldig is! Hoe groener Houten, hoe beter, want dan is ons stadje zuurstof- en schaduwrijker. Daarbij is er geen betere schaduw dan die van een boom. Plant ze!
    Sterker nog; jaren geleden kweekte ik uit een kersenpit en appelpit twee boompjes. Het resultaat staat nu in mijn voortuin en ik verheug me op het zoveelste jaar bloesem en vruchten, al zijn die niet te eten. Wat telt is vergroening!

Sprookje
En toch een grote MAAR, dat me bij dit sprookje brengt:
~ Er was eens een prinses.
Ze trouwde met haar prins en woonde in een 
kasteelementje (= kasteel + appartementje) in zijn Statsie. 
Plotseling, hoe kon dat nou, kwam er een kleintje bij. 
Daarom zochten de prins en prinses met een huizenkoppelaar naar een kasteeltje
dat voldeed aan verschillende wensen.
Hun grootste wens: een kasteeltuin op het zuiden. 
Toen de klok twaalf sloeg, klonk:
,,Ik vond in Houten een vier-onder-een-kaps kasteeltje dat aan al jullie wensen voldoet,
behalve de tuin.
Die ligt op het noordoosten,
maar baadt door zijn lengte van ’s ochtends tot ’s avonds in de zon.
Neem het weekend een kijkje en bel me maandag als je binnen wilt kijken.
Hij gaat woensdag in de verkoop.” 
Dat weekend in 1999 vielen wij voor dat huis en Houten.
Nu bijna 30 jaar
nog gelukkiger en minder lang.

Eik
Toen zagen we geen probleem in het Eikenboompje van de buren. Met de nadruk op TOEN. Het boompje had niet veel te bomen en ving niet veel wind. Wij baadden van ochtend tot avond in de zon. Nu, 24 jaar later, is de zon er nog steeds, maar moeten we die vooral pakken vóór een uur of zes in de avond, want dan verstopt ze zich onherroepelijk achter de joekel van een Eik en piept de volgende ochtend pas weer tevoorschijn. Kiekeboe!
    Voelen jullie ‘m? Zien jullie waar ik heen wil met die prachtige actie ‘Plan Boom’? Laat mensen vooral bomen planten. Geef de vogels weer ruimte om te landen en ons een heerlijke schaduw. Want geen betere schaduw dan die van een boom. Maar kom ook met een wetsvoorstel waarin staat dat bomen in de tuinen van particulieren niet hoger mogen groeien dan de huizen zelf.
    Zo kan de prins die om een uur of vijf/zes thuiskomt van het werk ook nog volop genieten van de zon die haar stralen deelt en de fluitende vogels in de bomen.
    Hup naar de Tweede Kamer hiermee, oh, wil iemand de minister president even taggen. Dan weet hij er ook van.
    Ik wacht dat wetsvoorstel wel even af.
    ,,Kun je mooi ondertussen de kerstboom afbreken”, hoor ik naast me.

~een laatst foto dan maar ~