zaterdag 28 december 2019

Puzzelen


Wat is het soms toch een gepuzzel, zeker als het in 1000 stukjes ligt en alle blauwe stukjes op elkaar lijken. Afwisselen naar groen werkt al niet veel beter. Dan nog de stukjes die het katje vormen. Al dat haar! Ja een katachtige, de puzzel toont een schattig poesje.
    Zei ik trouwens iets over een stijve nek? Puzzelen is niet goed voor je nek!

Ontstaan
Het begon allemaal bij een vrouw die ik interviewde. Het blijft een feestje mensen te ontmoeten. Hun verhalen te horen maakt het extra bijzonder en dan nog een hobby herkennen? Dat had ik nooit ingepuzzeld. Het is de slagroom. Bij het betreden van haar huiskamer, wilde ik bijna het interview skippen en puzzelen aan de Ark van Noach bestaande uit 3000 stukjes. Ik koos toch het interview om bij thuiskomst Celine te vragen:
    ‘Heb jij in je overvolle kamer een puzzel?’
    ‘Ja hoor mama!’ Ze stoof naar boven en kwam terug met een puzzel van 1000 stukjes.

Vrije tijd
Niet dat ik omkom in vrije tijd. Sterker nog, ik kan me beter sterk maken voor de eis van de dagelijkse 10.000 stappen. Veelal lukt het nog, maar soms is het te nat, ben ik te lekker bezig en ontbreekt af en toe de puf. Smoes één, te nat, is werkelijk belachelijk. Ik heb een nieuwe regenjas. De andere twee vragen om doorzetting. Dat lukt me met genoeg wil; ja, ik wil!
    Die keus gemaakt, nam ik de puzzel van Celine aan.
    ‘Ik doe mee hoor mama,’ zei madam en samen ontruimden we de eettafel om te ontdekken hoe groot de puzzel werd. We zochten alle randjes en legden ze in elkaar. De puzzel kostte een derde van de tafel waarbij vijf zitplaatsen overbleven. Precies genoeg zolang Benjamin geen vriendin heeft. Was manlief blij, want we kunnen aan tafel eten en puzzelen.

Unstopable
Celine en ik pakten ieder vrij moment om puzzelstukjes te passen. Zelfs tijdens het ontbijt en avondeten gingen onze ogen richting puzzel. We pasten hier en daar stiekem een stukje. Soms stond ik in mijn uppie over de tafel geboden, dan weer zat Celine in haar eentje te puzzelen. We lieten alleen los zodra de plicht riep. Die moest hard roepen.
    Zelfs ’s avonds vóór bedtijd paste ik puzzelstukjes in elkaar. Wist ik veel dat ik na een kwartiertje puzzelen ook nog eens veel beter slaap? Ontdekte ik ineens een tweede remedie tegen inslaaptrouble: de eerste is lezen tot de ogen zwaar worden en ik manlief zwaar hoor ademen, de andere is puzzelen in mijn enige uppie. Gedachteloze puzzelrust is wonderbaarlijk goed voor madam-ik-kom-moeilijk-tot-rust.

Testmoment
Tot ikzelf onderworpen werd aan een interview. Ons kind-aan-huis, ik schreef wel meer over onze huisvriendin, wilde me uithoren over de Whatsapp Buurtpreventie, de wijkagent, mijn gevoel van veiligheid en meer voor haar opleiding in de veiligheid. Ze kwam samen met een medestudent die eerder vertrok. Daarna viel het oog van ons kind-aan-huis op de puzzel.
    Wil je een lang verhaal kort? Ze vertrok pas toen ze echt moest eten om op tijd bij een afspraak te zijn. Tot die tijd sorteerde ze puzzelstukjes op vorm en kleur, wat het puzzelen versnelde en ging los.
    Ziehier de test om iemand te leren kennen: pak er een puzzel bij. Kijk wie rustig gaat voor het proces en ontdek wie met een blik op oneindig gaat voor het eindresultaat.

Wending
Een dag later, vergezelde ze ons naar onze kerstdienst. Achteraf snapte ik waarom; ze wilde verder puzzelen. De slimmerik. Ik had andere dingen aan mijn hoofd en Celine was bij haar lief, daarom ging kind-aan-huis ongestoord haar gang. Wat zeg ik? Vier uur later liet ze mij werkloos achter. De puzzel was gelegd. Het was klaar!
    Wacht, nee. Na haar vertrek bracht ze binnen vijftien minuten drie nieuwe puzzels in één doos. Die bleef dicht tot vandaag, want met de kerstdagen wilde ik de tafel vrij kunnen gebruiken. Wel gaf Celine me een klein tussendoorpuzzeltje. Die telde 300 stukjes. Echt flauw, maar zeer geschikt om in één avondje uit te spelen. Het werd een latertje gisteravond, dat wel.

Wens
Neem ik mijn eerdere uitspraak over lekker slapen terug: ik sliep afgelopen nacht verschrikkelijk. Ligt dat in de spanning van een nieuw jaar op de drempel? De onbekende nieuwe uitdagingen, leuke verrassingen en spannende teleurstellingen? Ze liggen op de loer om uitgepuzzeld te worden.
    Waar soms de oplossing in één avond gevonden is, lijkt andere keren de uitkomst eindeloos ver weg. Ik blijf geloven dat op een dag het laatste stukje wordt gelegd.
    Wel leerde ik deze les: hoe graag ik ook alleen puzzel, soms is samen doen echt beter, sowieso gezelliger. Dat geldt vast net zo goed voor de oplossingen van de puzzels in het nieuwe jaar.
    Ik wens je ten diepste een mooie uitkomst voor 2020. Puzzel ze!Onze kerstgroet nog niet gezien? Bekijk het hier: