zaterdag 20 april 2024

Gotham City versus Bloemenpracht met hekwerk


     ,,Mama, dit is een rip-off!”
    ,,Dat weet iedereen,” antwoord ik mijn snuggere dochter. Het ‘ladies & gentleman’ waarmee ik start, is zó Benny Productions en de rest van de video verwijst naar ‘Brick Built Benny’, de YouTube kanalen van zoonlief, Benjamin.

LEGO set
Hij keek enorm uit naar 1 april. Jaja, mijn verjaardag. Al ging hij daar compleet aan voorbij. Hij keek namelijk uit naar het uitkomen van de nieuwste LEGO set: ‘Batman: De animatieserie Gotham City’. Het was geen grap. Hij wilde die set voorafgaand aan mijn verjaardagsfeestje ophalen in de LEGO store in Hoog Catharijne en dan mij feliciteren.
    Hij verheugde zich er wéken op om die set te halen, te bouwen en te reviewen. Hij was zo heerlijk en geweldig enthousiast. Je begrijpt dan ook zijn teleurstelling toen ziekte en koorts die plannen volledig dwarsboomden.

Achteroverdrukken
Uiteraard wist hij Marcel en mij voor zijn LEGO karretje te spannen. Zie ons op 1 april tegen twaalven de trein instappen, op Utrecht Centraal uitstappen, Hoog Catharijne in lopen en even over twaalf met een flinke LEGO doos de winkel weer uit wandelen om op huis aan te gaan. Later in de week leverden we het pakket af bij zoonlief die ietwat opgeknapt aan het werk ging.
    Wat je vast niet weet, is dat bij dure LEGO sets altijd een cadeau pakketje zit. Deze keer was dat ‘Bloemenpracht met hekwerk’. Ik dacht: fan-tas-tisch! Die confisqueer ik stiekem. Wat zoonlief niet weet, deert zoonlief niet.
    ,,Nee!", zei mijn geweten. Dit achteroverdrukken lukte me gewoonweg niet. Wel richtte ik bij het afleveren van het grote pakket de aandacht op het kleine setje en hield daarbij mijn kin wat lager en keek Benjamin met smekende en knipperende oogjes aan. Ik opende mijn mond, maar voordat er ook maar een geluid uit kwam, klonk:
    ,,Ja, mama, die mag jij hebben.”
    ,,Cool, dan bouw ik dit setje tijdens ons weekendje weg. Ik stuur je wel een fotootje als het klaar is.”

Slapen
Zie mij een paar dagen later in onze vakantiebungalow zitten. Lekker bij de openhaard en het pakketje openen.
    ,,Marcel, zullen we er een LEGO video van maken?", opperde ik, waarop manlief van enthousiasme zowat van de bank stuiterde. Dat doet hij ook als ik... Nee! Niet alles wat in huize Van Valen gebeurt, is geschikt voor het wilde waanzinnige web. Hoe dan ook glunderde manlief van plezier bij het ontgrendelen van zijn telefoon en het vereeuwigen van mijn bouwkunsten.
    ,,Je hoeft niet alles op te nemen, dat doet Benjamin volgens mij ook niet."
    ,,Dat is waar," zei manlief, nam een stukje op en plofte terug op de bank. Hij opende zijn boek in de telefoon en vertrok naar leesland. Niet doorvertellen hoor, maar het werd al snel dromenland, want niemand kan met gesloten ogen een boek lezen op een zwart scherm. Hij sliep dus gewoon zijn boek terwijl ik me zomaar afvroeg of hij wel echt drie boeken in een weekend leest. Daarbij zijn ze nog saai ook, want altijd klinkt aan het eind:
    ,,Allemaal dood!”
    Zo ver weg was meneer echter niet, want ineens klonk:
    ,,Oh wacht, ik moet je weer filmen. Bijna vergeten.”
    ,,Nee, bijna verslapen,” herstelde ik hem.

LEGO master
Waar Benjamin met zekerheid úren aan zijn Gotham City bouwde, was ik met zo'n uurtje klaar.
    ,,Tadaa!” Die herhaalde ik voor de opname en plofte op de bank. Daarmee gaf ik de beurt aan Marcel die de opnames editte. Verschil moet er zijn: waar Benjamin het zelf doet, heb ik er personeel voor.
    Terwijl manlief zijn edit-skills inzette, bekeek ik Benjamins review van Gotham City en groeide mijn schaamte met de seconde. The Master himself geeft zoveel info over zijn stad, daar bouwde ik compleet aan voorbij. Ik bedoel maar: geen idee hoeveel blokjes dit setje telt. Dat mag jij lekker zelf doen aan de hand van deze foto, want ik breek het setje dus niet af om het te tellen. Ik ben gek, maar niet zo gestoord. 


    Ook vergat ik de pros en cons. Waarbij ik snap dat 'pros' staat voor de voordelen, maar opende het werkelijk wijsneuzerige web om 'cons' op te zoeken. Die staan voor contra's, tegens. Natuurlijk, dat wist ik wel. Omdat ik die vergat in de video, bouw ik ze er even hier in:
    Pros: Kijk hoe leuk al die bloemen en kleuren, dat is altijd pro!
    Cons: Pijnlijke vingertoppen, van het bouwen. Hoeveel eelt heeft Benjamin eigenlijk op zijn vingers?
    ,,Klaar!”, klonk Marcel ineens en toonde mij het resultaat van zijn video.
    ,,Dat mag er wel… Nee! Dat mag er helemaal niet zijn! En dan gaat het niet om mijn slechte werk in vergelijking met Meester Brick Built Benny. Ik moet vliegensvlug naar die andere Meester. Kijk dat haar!
    ,,Meester Maik, pak je scharen erbij, ik kom er aan!”

En voor wie het zien wil: de review van 'Batman: De animatieserie Gotham City' van de master himself.