zaterdag 15 april 2023

Kunstenaar Maik

De wind waaide ineens vanuit een andere hoek en nam mijn wilde haren mee. Al waai ik nooit zomaar met alle winden mee, nu liet ik me meevoeren. Tegenwindsheid komt wel weer.

Windrichting
De wind voerde me na ongeveer 22 jaar weg van mijn favoriete kapsalon Hizi Hair.
    Sorry meiden, een onverwachte rukwind dreef me noordwaarts. Indirect veroorzaakte mijn lieverd, Marcel, die switch. Als signmaker maakt hij onder andere naam in Utrecht. Kijk gerust eens naar zijn werk op facebook. In een van die posts vind je MUS conceptstore, een klant dus. Die store wordt geleid door een heerlijke krullenbol. Hoe grappig dat ik als andere krullenbol jaloers kan zijn op de krullen van een ander, vooral als die krullen zo goed lijken te zitten. Ik schreef haar een privébericht:
    ,,Jouw krullen zitten altijd zo fan-tas-tisch. Zit ik hier met mijn hormonaal-gestuurde-pluis-krullen-crisis – iets met overgang. Wat voor producten gebruik jij voor je heerlijke krullen?”
    ,,Haha, dat vragen meer mensen. Ik ga naar krullenkapper Yord. Hij is fantastisch!!” Kijk die uitroeptekens. Ik ben niet de enige die er graag mee rondstrooit, al leerde ik het een beetje af. Valt dat op? Ze vervolgde:
    ,,Ik gebruik ook zijn producten, waarvan hij zegt hoe ik ze moet gebruiken en dat doe ik netjes. De kapper heet Maik. Hij zit op de Voorstraat.”

Cursus
Eigenlijk zit Yord in de Biltstraat, waardoor mijn wandeling vanaf centraal station Utrecht wat langer werd (met mooie plekjes onderweg). Het hield mij niet tegen om bij Maik binnen te wandelen.
    Sami, zijn collega, ving me op en gaf een cursus krulverzorging waar ik u tegen zei. Dacht ik goed bezig te zijn? Nope, of eigenlijk een beetje! Onder het genot van een flinke beker thee, echt een lekker grote beker, vertelde Sami me feiten die me vreemd in de oren klonken.
    Ze zei bijvoorbeeld dat ik direct moest stoppen met het gebruik van oliehoudende producten. Het haar pluist er alleen maar erger door. Slik, daar gaat de voorraad in mijn kast. Dat ik mijn haar niet vaker dan eens in de week moet wassen, wist ik. Haarwassen maakt het haar er niet beter op. Maar dat ik mijn haar vooral niet moet wassen na een duik in het zwembad of in zee, verbaasde me de krullen stijl. Sami legde uit:
    ,,Chloor en zoutwater zijn reinigende producten, het haar wordt er schoner van.”
    ,,Wat doe ik dan met die chloorlucht?”
    ,,Gebruik een masker, spoel die de volgende dag uit en je haar zit fantastisch en ruikt fris.” Dat testte ik tijdens een weekendje weg met de kinderen. Na twee dagen in de wildwaterbaan en glijbanen van het Meerdal, waste ik mijn haar niet, maar gebruikte een masker. Geloof het of niet, Sami had gelijk, mijn haar zat top!

Kunstenaar

Na nog wat tips, droeg Sami me over aan Maik. Hij maakte de belevenis bijna onwerkelijk. Voelde ik me bij Sami al op mijn gemak, hij maakte dat ik me helemaal thuis voelde met zijn enthousiasme. Hij behandelde me als was ik een goede vriendin:
    ,,Meid! Wat leuk je te zien. Alles goed?”, klonk zijn welkom. Dat ‘meid’. Ik smolt! Zie me zitten, al 13 jaar 38 en dan ‘meid’ horen zeggen. Na nog wat gezellige talk, vroeg Maik:
    ,,Ben je er klaar voor om hier weg te lopen als Tina Turner?”
    ,,Zoals zij zingt ‘In your wildest dreams’, geloof ik niet dat het kan, maar hoe wilder hoe beter. Ga los.” Waarop Maik een schaar tevoorschijn toverde en de ene na de andere pluk door de lucht deed vliegen.
    Wacht, zei ik ‘een schaar’? Het waren er drie die hij op den duur tegelijk en vanuit één hand door mijn haar haalde en een flinke dot pluis verwijderde. Even dacht ik: wat doe je nu?! Per knip benieuwde de uitkomst me meer.

Verbluffend
Na het knippen vroeg Maik me voorover te hangen in de stoel, waarna hij mijn haar föhnde en er lekker doorheen wroette. Heerlijk! Tenslotte zei hij:
    ,,Voordat je omhoog komt, moet je even met je hoofd schudden. En schrik daarna niet van je spiegelbeeld.” Dat deed ik wel.
    ,,Is dat echt mijn haar?”, vroeg ik hoogst verbaasd. Het zat heerlijk wild en leek voller dan ooit. ,,Verbluffend.”
    Maik trok nog even zijn handen door mijn haar, waarbij wat eigenwijze plukken tevoorschijn piepten. Die knipte hij zonder pardon weg. Dat zou je bij iemand met stijl haar nooit mogen doen, maar met krullen? Kom maar door, doe gek, want krullen zijn gek!
    Tenslotte zei Maik:
    ,,Wen vooral aan je nieuwe coup en als het bevalt, gebruik ik de volgende keer vijf scharen!”
    ,,Vijf scharen? Ik zeg nu al: deal!”
    Tot die tijd blijf ik lekker wind vangen, want hoe harder die waait, hoe beter. En wind mee of tegen? Het maakt niet uit, ik kom toch weer uit bij Maik. Tot ziens in mei.