zaterdag 28 augustus 2021

Vragenlijst

De deurbel gaat. Celine staat iets sneller dan ik bij de voordeur. Tja, ze is dan ook wat jonger en fitter hè. Het bewijst vooral niet dat zij nieuwsgieriger is dan ik ben. Ik vermoed dat die gelijk is aan elkaar, zoals er meer gelijk is aan ons. Absurd vaak klinkt:
    ,Jullie zijn zeker moeder en dochter.’
    ,Hoezo?’, vragen wij dan, terwijl we elkaar aankijken van: Yes! En slaan onze handen als een high five tegen elkaar.

Deurbeller
De vraag wie op de deurbel drukte, wordt mij beangstigend snel duidelijk. Op het shirt die de meneer tegenover ons draagt, staat: Vriendenloterij. Voordat Celine haar mond durft te openen, klinkt uit mijn mond:
    ,Ach meneer, ik zie het al, we zijn niet geïntere…’
    ,Mama, waar is die vragenlijst?’, het is Celine die paniekerig om zich heen kijkt. Ik negeer haar. Ze kijkt rondom het plankje, achter de plant, op de grond en vindt geen vragenlijst.
    , …sseerd,’ maak ik mijn zin af. Zowaar blijft de man vriendelijk en netjes. Met een twinkel in zijn ogen antwoordt hij tot mijn verrassing:
    ,Dat is duidelijke taal. Dan wens ik jullie een fij…'
    ,Momma!!!’ roept Celine nu wat harder: ,Waar is de vragenlijst? Deze man mag nog niet weg, eerst de vragen beantwoorden.'
    ,Sorry ik heb ‘m weggelegd tijdens een schoonmaaksessie. Ik denk dat ik weet waar die ligt,’ antwoord ik snel tussendoor en kijk de man aan.
    , …ne middag,’ besluit hij zijn zin. Zo verloopt een gesprek met ADHD-ers dus. Het lijkt alsof de beste man het gewend is. Hij blend perfect in. Of kent zijn tekst zo goed, dat hij erin blijft. Hoe dan ook is hij is goed! Tenminste iemand die zijn focus bewaart. Hij blijft gewoon staan.

Nieuwsgierig
Logisch, wij wekten met het woord "vragenlijst" zijn nieuwsgierigheid en daarmee die van zijn collega die verderop op de stoep het hele gebeuren gadeslaat.
    ,Oké, meneer, weet je wat? Kom over een kwartier terug, ondertussen zoeken wij die vragenlijst. Ik beloof je: het is de moeite van terugkomen waard.’
    ,Mag ik ook terugkomen?’, vraagt zijn collega.
    ,Natuurlijk, dit wil je niet missen. Maar…!!!’, voel je de urgentie: ,Als je terugkomt, wordt direct alles opgenomen en gebruikt voor een blog. Dat is part of our deal.’
    ,Oké,’ zeiden de mannen toch ineens wat afwachtend op hun hoede.

Uitleg
Even over die vragenlijst. Het is het humoristische gevolg van onze irritaties rondom mensen die onaangekondigd, ongevraagd, zonder afspraak en zonder enige connectie met ons durven aanbellen. Het lef!
    Marcel is kei-afpoeieraar, waarna ik altijd wat medelijden voel voor deurbellers. Zij doen alleen hun werk. Al poeier ik ze evengoed af, het duurt alleen wat langer. Ik ben langdradiger (net als in mijn blogs) en vriendelijk, denken ze. Ik laat ze, als ik alle tijd heb, bewust hun hele verhaal vertellen. Zo mijn ene oor in en het andere uit, puur om hun tijd in te pikken. Eigenlijk offer ik me daarmee op voor de buren, want als ik ze vasthoud, hebben de deurbellers minder tijd voor de buren.
    Celine kwam vorig jaar met het beste plan: een vragenlijst om aanbellers met een berg humor weg te krijgen. Dat, die humor, past ons uiteraard het best en zou op een dag tot een blog leiden, dat wisten we toen. Het duurde alleen even, nou ja tot vrijdag dus.

Gevonden
Ondertussen loop ik naar mijn bureau in de serre en vind direct de vragenlijst. Ik weet waar ik mijn rotzooi laat. Echt handig. Vervolgens rennen we naar de voordeur, om te voorkomen dat de vriendenloterijmannen bij buren aanbellen. Ze staan inderdaad nog op de stoep, een paar meter bij onze tuin vandaan.
    Nu kan ik het hele verhaal beschrijven, maar weet je wat? Kijk gewoon dit verborgen filmpje https://youtu.be/Ie3wGP8Sg04, ik heb het dan niet voor niets opgenomen enne, geen zorgen, de mannen gaven toestemming voor het plaatsen van dit filmpje alleen wel in mijn blog. Dus ik plaatst het niet openbaar op YouTube.
    ,Dank mannen, ik weet dat jullie deze blog lezen.'

Sticker
Terecht zei de man na afloop dat we een sticker aan de deurpost konden plakken. Je kent ze wel, een met de tekst: Wij zijn al bekeerd (dat denken we werkelijk te zijn, of het de goede bekering is? Daar twijfel ik zelf steeds meer aan, maar oké). Dit kan ook: Als u het waagt hier aan te bellen brengen wij direct €25,- in rekening. Ach, maak er meteen €250,- van. Ik zeg opplakken!
    Of toch niet.
    ,Natuurlijk kan een sticker ook, meneer, maar zeg nou zelf, deze vragenlijst is toch veel leuker?' Op naar de volgende aanbeller!