zondag 19 maart 2023

Bedpartner

Hoe heerlijk ik ook genoot van een weekend weg met twee vriendinnen en mijn zus, ik weet dat ik Celine maanden daarvoor echt bezeerde. I’m a bad momma. Ze vroeg me destijds:
    ,,Mama, zullen wij eens een weekendje weg gaan?”
    ,,Je bedoelt als jij en ik, met alleen ons twee?”
    ,,Ja, ik zie anderen dat doen. Het lijkt me heel leuk.”
    ,,Mij ook als papa er niet was. Je wilt dat ik hem verlaat?”
    ,,Ja.”
    ,,Maar dat wil ik niet. Ik verliet hem in ons bijna 30jarige huwelijk geen nacht, waarom dan nu ineens wel?”
    ,,Dus het is een nee.”
    ,,Ja.”

Belletje
Amper een week later rinkelde mijn telefoon; een van mijn besties belde:
    ,,Hiep hoi, vertel eens meid,”
    ,,Nou, ik dacht: ik bel jou even met een heel leuk idee.”
    ,,Je maakt me nieuwsgierig.”
    ,,Wil je met een andere vriendin, je zus en mij een weekendje weg?”
    ,,Ja,” zei ik zonder enige bedenktijd. ,,Dat wil ik. Wat een tof idee.”
    ,,Oh?”
    ,,Wat oh?”
    ,,Nou, ik belde jou als eerste, want ik verwachte dat ik al mijn skills in moest zetten om jou te overtuigen. Je antwoordde wel erg snel met ja. Dat verwachtte ik niet.”
    ,,Ik ook niet,” lachte ik. ,,Maar hé, je vraagt me of ik met de drie Powervrouwen in mijn leven een weekendje weg wil. Hoe kan ik daar nee op zeggen?”
    ,,Nou, je zei wel eens dat je Marcel niet alleen wilt laten.”
    ,,Wil ik ook niet, maar wel voor jullie.”

Rust
Eenmaal opgehangen kreeg ik het benauwd. Hoe legde ik dit uit aan Celine?
    Door het gesprek direct aan te gaan:
    ,,Celine, je gaat heel boos worden.”
    ,,Ik boos op jou?”
    ,,Ja, ik ga een weekendje weg met mijn drie Powervrouwen.”
    ,,Wel met hun en niet met mij? Wat is het verschil?”
    ,,Dat papa dan niet zo alleen is.”
    Achteraf gezien was hij dat wel. Waar ik vrijdagochtend vertrok, pakte Celine zaterdagochtend de trein voor een sleepover bij een vriendin. Ik hoefde me echter geen zorgen te maken over manlief, want zei hij:
    ,,Ik ga genieten van rust, uitslapen en serie kijken.”
    ,,Een ding is zeker: jij krijgt rust, want ik pak mijn snurk het eerst in.”
    ,,Heerlijk.”

Slaappartner
Amper de rits van mijn koffer dicht, vloog de angst me aan. Met wie deel ik het best een slaapkamer of zelfs bed? Hoe kijken mijn twee besties naar mij als ze mijn gesnurk ontdekken? Ik durf dan niet te slapen, dat weet ik zeker. Dat wordt een weekend doorhalen. Ik schreef al eens eerder dat ik snurken zo niet-sexy vind en ervan baal dat mensen ontdekken dat ik alle behalve een schone slaapster ben. Tot ik bedacht: ik deel mijn kamer met mijn zus. Zij is familie! Familie laat je niet vallen omdat je snurkt. Daar is meer voor nodig. Familie blijft. Ja! Ik wist mijn slaapmaatje.
    ,,Maar ik snurk ook,” zei ze toen ik haar waarschuwde.
    Dat beaamde ik na één nacht. Zuslief klonk als de vrouwelijk versie van Marcel. De nacht achter me latend vroeg ik aan mijn zus:
    ,,Heb ik ook gesnurkt?”
    ,,Och jij snurkt zo lief.”
    ,,Mooi dan ben jij de grootste snurker,” antwoordde ik en voelde me opgelucht. Er valt dus naast me te slapen. Ik zag niet langer op tegen de tweede nacht. Zeker niet toen mijn zus vlak voor het slapengaan zei:
    ,,Slaap lekker meisje.” Zo lief uit de mond van mijn oudste zus. Ik ben de jongste van drie.

Oost west

Na een heerlijke nacht vroeg ik:
    ,,Snurkte ik vannacht weer zo lief?”
    ,,Nou nee, je ging toch wat meer tekeer. En ik?”
    ,,Jij snurkt zo ongelijkmatig, daar valt niet aan te wennen.” We lachten er om en stapten de dag in op weg naar Venlo. Na een mooie stadswandeling en verkwikt door een afsluitend drankje bij Foodhall Mout namen we afscheid van elkaar met knuffels en een laatste bonbon (van de 36). Als laatste bood mijn zus haar excuses aan:
    ,,Sorry voor mijn gesnurk.”
    ,,No worries, we zijn familie. Ik laat je never nooit vallen hoe hard je ook snurkt. Ik ben en blijf voor altijd en kies je met zekerheid een volgende keer weer als slaapmaatje. En nu naar huis, want oost west thuis snurkt uiteindelijk het best.”
    Enne, tot volgend jaar Powervrouwen. Zei iemand nou London?