zondag 10 mei 2015

WreckenKen je het boek: Wreck this Journal?
    Wrecken betekent zoiets als verwoesten. Zo begrijp je gelijk de bedoeling van dit boek. Het gaat in ieder geval niet om een ezelsoortje, het maken van aantekeningen of mooie zinnen onderstrepen en arceren. Het gaat om pure verwoesting in zijn ergste vorm.
    Waag het niet te doen met mijn boek!

Ik kreeg een Wreck this journal cadeau van een vriend. Bij het doorbladeren was ik direct verliefd. Het duurde niet lang of ook Celine viel als een blok voor dit boek en vroeg een exemplaar als cadeau voor haar rapport. Haar rapport heb ik nog niet gezien, maar het boek heeft ze al. Hij is te leuk om in de la te laten branden.

Voordat je denkt dat we zonder pardon de verpletterende opdrachten uitvoerden, moet je weten dat het niet zomaar gedaan is. Hoewel ik niet allergisch ben voor rare fratsen, gaat het vernielen van een boek zelfs mij te ver. Het is zo niet-hoe-het-hoort.
    Echter eenmaal die drempel over, bleken we unstoppable.

We hebben onze modderschoenen afgeveegd aan een bladzijde en verschillende dode beestjes hebben hun laatste rustplaats in dit boek gevonden. Ik ben met mijn rode monster over mijn boekje heen gereden met zoonlief als getuige. Dat wil Celine natuurlijk ook, maar zij moet eerst haar rijbewijs halen. Nu wachten we op een regenbui om een zelf getekende tekening te laten verregenen. Ik weet, het regent vaak genoeg, maar dan hebben we net de boeken niet bij de hand. En wil je geloven dat je een boek uit kan laten? Celine bewees dat en zoveel meer.

Helaas heb ik een prachtige wreck-kans voorbij laten gaan. Ik had mijn journal van de Jacobitoren af kunnen smijten, want vorige week stond ik bovenin die kerktoren als hulp van mijn manneke om op 5 mei de vlag binnen te halen. Misschien was het vooral goed dat ik het boek vergeten was, want stel dat ik iemands kop ermee gekraakt had. Au! Krijg ik eenmaal weer beneden de politie op mijn dak.

Afgelopen maandag heeft Celine ons maandagse oppaskind (Charice) betrokken bij het ruïneren van haar boek.
    ‘Charice, help je mee een mooi blaadje te vinden?’
    Vervolgens zie ik de meisjes dit blad met een steen platdrukken op een bladzijde.  Celine wordt helemaal enthousiast.
    ‘Mama! Ik ga het boek vanuit het zolderraam naar beneden gooien oké?’
    ‘Gaaf plan! Ik blijf wel hier om Charice uit de gevarenzone te houden.’ Ook zij kan het boek beter niet op haar knappe koppie krijgen.

Even later ligt het boek op het terras. De eerder opgeplakte en geplette bladeren zijn van schrik uit het boek gevallen. Geduldig lijmen de dames alles weer op hun plek.
    ‘Dat ziet er nog niet zo heel gewreckt uit… Oh ik weet iets beters,’ zegt Celine. Na een korte stilte hoor ik Charice verbaasd vragen:
    ‘Wat doe jij nu?’
    ‘Ik maak modder, want ik ga een handafdruk in mijn boek maken. Lekker hè?’
    ‘Nee, dat is vies, jij bent stout!’, zegt de kleine abrupt.

Als aan het eind van de middag de papa van Charice het meiske komt halen, vertellen we wat we allemaal hebben gedaan. Zo laat Celine vol trots haar nieuwste boek zien. Hij kijkt er geïnteresseerd naar en lacht om de uitgescheurde bladzijde die weer verkreukeld en al terug is geplakt, hij mag wat opschrijven op de pagina met dromen van anderen en geniet van de sporen van fietsbanden en vindt de dode beestjes helemaal geweldig.

Ineens horen we papier verscheurd wordt. We kijken tegelijk op en zien dat Charice de studieboeken van haar vader gevonden heeft en met haar modderige kluifjes twee bladzijden omhoog houdt.

Geschrokken kijk ik mijn neef aan.
    ‘Ik geloof dat ik vandaag vooral de opvoeding van je kind heb gewreckt.’