zondag 22 februari 2015

MoesWaar komt eigenlijk het woord moestuin vandaan?
    Tuin, snap ik wel, maar moes? De enige moes die ik ken is appelmoes. Appelmoes groeit toch niet in een tuin? Dat groeit in een potje, die ik koop bij Jumbo…
    Ik bedoel Albert Heijn. Dat was een versprekinkje of eigenlijk een verraadinkje. Het is namelijk geheim dat Jumbo een klein deeltje uitmaakt van mijn leven. Als Albert daar achterkomt, wordt hij natuurlijk heel boos. Wordt ik tot moes geslagen. Maar ja, Jumbo is op verschillende fronten echt goedkoper. Dat heb ik zelf met mijn rekenmachine gecheckt.

Daarbij verkoopt Jumbo onmisbare producten die Albert niet in de schappen heeft. Zo vind ik bij Albert geen Benco. Waar ik ook zoek hij kent het niet.
    Tel daar het gemis van de overheerlijke korreltjes-thee bij; beter bekend als ZITRONEN TEEGETRÄNK. Deze drank verplichtte me jarenlang tot een jaarlijks uitje naar Kleve (DL). Dichterbij kon ik het niet vinden. Zie me lopen met 48 pakken in het karretje. Mijn auto was bijna te klein.

Tot de ontdekking van LEMON TEA DRINK bij de Jumbo. Dat bleek kassa voor hem en mij. Als ik er toch ben sla ik even meer goedkopere zaken in om daarna toch naar Albert te gaan. Hij is mij namelijk nooit helemaal kwijt. Appie verslaat elke winkel als het gaat om zijn groente en fruit. Daar is het echt vers, super goed en lekker. Alsook het personeel. Ze zijn daar fruitiger en gezelliger. Hoewel ik de praatjes met de groenteman mis. Hij is vertrokken om een autorijschool te beginnen. Hoe kan dat leuker zijn dan twee keer per week een praatje met mij?

Van twee walletjes shoppen bevalt mij prima! Help ik twee winkels de crisis door. En bij beide als zelfdoener, ik bedoel zelfscanner. Alleen moest ik wel ontdekken hoe het werkte bij de Jumbo. Geen betere plek om er achter te komen, dan bij de klantenservice. Hoewel ik daar nogal argwanend en afstandelijk werd aangestaard. Ik besefte dan ook niet hoe opzichtig de drie grote AH big-shoppers in het karretje stonden. Dat was natuurlijk dom.
    ‘Geen zorgen, ik ben geen spion! Wel een overloper!’, meld ik verlegen en duw de tassen in elkaar.
    ‘O gelukkig, ik was al bang,’ klinkt de medewerker opgelucht.
    ‘Ik check de laatste weken of jullie echt de goedkoopste zijn en warempel: het is waar.’
    ‘Dat schreeuwen we natuurlijk niet voor niets zo hard uit de tv.’
    ‘Oh, ik dacht dat mijn tv gewoon te hard stond,’ ik buig over de toonbank naar de cassiere, ‘maar je mag niet doorvertellen dat ik hier kom. Straks nemen ze aan de overkant mijn bonuskaart af.’
    ‘Geen zorgen, ik hou mijn mond!’, fluistert ze.
    ‘Mooi!’, ik ben werkelijk opgelucht, ‘heb ik nou ook een pasje van jullie nodig om te kunnen zelfscannen?’
    ‘Nee joh!’, zegt ze zelfvoldaan en recht haar rug. ‘Bij ons geen controle over wat je koopt. Druk gewoon op de startknop en verder wijst het zich vanzelf. Als je alle boodschappen hebt, reken je bij mij af.’
    ‘Makkie dus!’ Als snel loop ik fluitend door de winkel.

Echter niet voor lang. Albert Heijn heeft nu zo’n leuke actie! Ik word er helemaal enthousiast van. Een moestuintje aanleggen. Daar ga ik me helemaal op storten. Maandag bij het ontbijt riep ik al:          
    ‘Daag Jumbo! Ik ben bij Appie!’
    ‘Dat wordt overwerken voor mij!’, zucht mijn manneke erachteraan. Alhoewel hij ook snel met een beter plan komt. ‘Je moet gewoon bij die kinderen gaan staan, achter zo’n dranghek. Dat heeft deze AH toch ook?’
    ‘Ja zeker. Da’s een topplan. Ik plan daar gelijk wat extra tijd voor in mijn agenda. Trouwens, ik ga helemaal niet bij die kinderen staan. Ik ga daar staan als de kinderen hard werken op school. Sta ik daar lekker alleen en kan alles voor mezelf vangen. Dat is nog eens kassa voor mij!’

Kijk ik even later televisie, zie ik dat Albert Heijn Marcels idee al heeft ingepikt en zelfs verwerkt in hun commercial. In een oogwenk heb ik zin om Appie tot moes te slaan. Het is dat hun actie nog even wint, maar daarna ben ik weg.

Blijft de vraag: hoe kon AH weten van Marcels idee?
    Wacht even, die BONUSKAART. Ze volgen me. Albert Heijn doet aan afluisterpraktijken middels die kaart. Waar zit de camera?!