maandag 4 september 2023

Dwerg versus reus

,,You have it al under control, curl,” zei ik zaterdagochtend en klopte mezelf op mijn schouder. Maar ja, control en ik? De vraag is of iemand mij sowieso onder controle krijgt. Je voelt het al aankomen. De loop der dingen* veranderde. De controle sloeg af en nam een andere route dan ik plande. Wat boven water bleef, was mijn idee om de reus die huize Typisch Irene elk moment betrad, zo snel mogelijk te laten weten wie hier de baas is.
    ,,Ik, ik, ik,” klonk in mijn hoofd.

Reus
Het zat zo: Celine heeft sinds kort een reus, dat is het synoniem voor ‘vriend’. Afgelopen zaterdag ontmoetten wij hem voor het eerst. Ik zag mezelf languit op de bank en zippend aan een cappuccino de 'triiiingggg' van de deurbel afwachten. Dat klinkt waarschijnlijker dan de gedachte dat ik mijn huis betrad terwijl hij uien snipperde in mijn keuken, toch?
    Dat ik Celine’s vriend een reus noem heeft trouwens alles te maken met zijn hoogte. Hij is 1 meter 95. I feel so dwarf. Al maakt het feit dat ik me identificeer met Happy alles goed. Wel vrees ik dat ik bij die reus al snel Grumpy wordt. Wie garandeert mij dat die gigant me niet over het hoofd ziet en over me heen wandelt in mijn eigen huis?
    De paniek sloeg toe bij al die gedachten.

Plan
Het zette me aan tot het maken van dit plan: Bij binnenkomst van de reus, stap ik op ons opstapje om me groter en imposanter te voelen. Gelukkig vroeg ik me op tijd af of ik daarmee wel hoog genoeg boven de reus uit torende. Nee dus, want mijn 1 meter 64 plus de 24 centimeter van de opstap hielden me nog altijd kleiner dan de reus. Daar ontstond paniek in het kwadraat.
    Tot ik bedacht dat de keukentrap met zijn twee treden de oplossing was. Het maakt me 1 meter 95+. Vanaf die hoogte zou ik speechen.

Rechten

Onverwacht hoorde ik dat de reus eerder thuis zou zijn dan ik. Mijn plan om de keukentrap alvast klaar te zetten vóór ons vertrek faalde daarmee, want Celine kan in al haar enthousiasme over mijn plan net iets teveel zeggen. I doubted a lot en nam dat risico niet.
    Daarom voerde ik vooraf een ander idee uit: Ik plaatste de opstap bij de bank. Dat viel niet op, want dat ding slingert standaard rond voor mini-me. Daarmee stapte ik bij binnenkomst in huis op de opstap en vervolgens op de bank en vroeg de reus die werkelijk uien snipperde eens even bij me te komen. Zo oogde de reus ineens een kleine man.
    Ik stak mijn hand op en schudde die van hem:
    ,,Ik ben Irene. Leuk dat jij Celine’s hart steelt, maar luister, hoor eens even hier mannetje, al ben jij de reus, ik ben hier de bomb, ik bedoel mom. Al ben jij de langste, ik ben hier de baas.”
    Marcel mompelde iets, wat ik niet verstond.
    ,,Hoe eenzijdig ook, we spreken het volgende af: Waag het niet mij aan te spreken met 'u'. Durf je dat toch, dan is daar,” mijn vinger wees naar de voordeur, ,,de deur. Je stapte daar binnen, maar voor je het weet sta je weer buiten.”
    De reus knikte braaf. Ik vervolgde:
    ,,Ik hoop dat Celine je wees op het opgeven van alle rechten bij het betreden van mijn deurmat en de ruimten daar voorbij. Je kunt nog weg. Doe je dat niet, dan kan alles wat je hier zegt, zingt, doet en zelfs laat, tegen of vóór je gebruikt worden. Ik heb er al helemaal zin in. Maar geen zorgen, ik ben voor jou, dus…”

Uitrekenen
De reus bleef in al zijn welgopgevoedheid voor me staan. Geen angstzweetdrubbel bewandelde zijn voorhoofd. Terwijl het bij mij uitbrak, want al bereidde ik mijn speech zo goed voor, ik vergat mijn tekst. Zo voelde ik me ineens weer een dwerg. Dopey deze keer. Hopend dat ik de woorden weer hervond, besloot ik van de bank te stappen en de tafel te dekken. Tot ineens:
    ,,Oh ja Ruben, ik bedoel reus, ik weet weer wat ik wilde zeggen. Al ben jij goed in wis- en natuurkunde en reken jij me er maar zo uit. Ik ben goed in schrijven en schrijf jou er met gemak uit.” Waarna ik mijn voorhoofd fronste. ,,Nee, nee, nee, ik schrijf je er gewoon in. Bij deze dus: welkom in mijn gezin.”

* ‘De loop der dingen’ is in mijn ogen kotsbaar Nederlands.
Dat woord ‘der’ kan echt niet meer, maar ja, 
het klinkt zomaar ineens toch best lekker.