zondag 5 februari 2017

Eén woordHoe kwamen we hier terecht?
   Je kent het wel. Het gesprek begint ergens en na een poosje, 45 seconden, 3 minuten of een kwartier later heb je het heel ergens anders over. Sterker nog, je bent de route van het ene onderwerp naar het andere helemaal kwijt. Verloren in het gesprek en je eindigt met: hoe kwamen we hier terecht?

Zo begon ons gesprek tijdens het avondeten over buikvet en waarom het ‘gevaarlijk’ vet is. Ik weet al snel weer hoe dat zit door een klein onderzoekje op Google en besef, gaan we weer, no news: ik moet meer bewegen.
   Dat laatste toont mijn buikvet sowieso als de beste en ik ben afgelopen week gelijk meer gaan bewegen (drie wandelingen, een crosstrain-sessie en de andere dagen, ja ik beken: bankhangen).
   Mijn troost in alles rondom buikvet is dat na het opnemen van mijn buikomvang de zaken er niet angstaanjagend slecht voor staan. Er is hoop.

Vraag me echter niet hoe het gesprek van buikvet uiteindelijk eindigde met het vervangen van een processor. Bedenken hoe dat gesprek verliep is mij een te zwaar denkproces, maar de sprong van buikvet naar processor bracht Marcel op het volgende idee: stel nou dat ik eens out of inspiration ben en een blog gewoon niet geschreven wil worden door mij. Dan kan ik jou vragen het te doen. Toch? Geef ik je twee woorden, bijvoorbeeld buikvet en processor met als opdracht daar een verhaal tussenin te schrijven.

Nadat Marcel dit idee heeft ontlucht, springt hij ineens hoger op. Zijn enthousiasme spat er af en geloof me, als het eraf spat, gaat het hard. Hij is niet zo vaak dolenthousiast, maar nu zwaait hij vrolijk met zijn vork boven zijn bord. Hij heeft een beter idee.

Een uitdaging voor mij dus. Oh help, Marcel en zijn uitdagingen.
   De vorige is niet eens zo lang geleden en resulteerde in het blog waarmee ik het jaar 2016 uitluidde. Een blog die heel wat uren van de vrije zaterdagmiddaguren in beslag nam. Wat kost het me deze keer?

Zij idee is dit: niet ik geef jou twee woorden voor een verhaal ertussen. Nee, jij als lezer mag mij één woord geven en van alle woorden die al mijn lezers geven maak ik één samenhangend verhaal.

Ik voel hiermee aan mijn grote teen aan dat er lezers zijn die met heel grappige woorden op de proppen komen, weer anderen bedenken niet bestaande woorden en ik ken er die woorden gebruiken die ik niet eens ken. Geen probleem, ik heb een woordenboek.
   Ja, ik denk sommige van mijn vrienden te kennen. Ze zijn een stelletje… En dan zijn er die er alles aan zullen doen om het mij moeilijk te maken. Ik hoor gegniffel en gesnif, ik verwacht een uitdaging als geen ander.

En dat verwacht Marcel ook. Hij ziet een stelletje woordgrappenmakers die woorden noemen die ik gewoonweg niet zal gebruiken, omdat ze grof, asociaal of vies zijn. Daarom stelt hij een censuur-commissie in. Deze bestaat uit Marcel, mijn manlief en desgewenst onze kinders. Zij kennen mijn grenzen in woordgebruik en zullen zonder twijfel de foute woorden skippen.

We hebben even geoefend op woorden en de keus voor wel of niet. We bedachten 579 woorden, waarvan 578 werden geskipt. Dit heeft alles te maken met de jongste producent van woorden. Hij zit nog in de fase van woorden met een P (je weet wel, poep en zooi) en allerlei associaties. Ik denk dat ik hem skip!

En jij? Kom maar op: 1 woord*

* Alle mogelijke media mogen worden gebruikt: facebook, twitter, hieronder, snapchat enz. maar uiterlijk tot donderdag.
Let op: mocht je het 20.00 uur NOS journaal willen gebruiken als kanaal om je woord door te geven: ik ben maandagavond naar paardrijden.
Mijn voorkeur medium is die met een envelop en postzegel. In verband met beperkte ruimte op de deurmat kun je het ook sturen naar RitsRatsReklame - google maar even.